Rôzne

Stredisko kultúry na Vajnorskej má po jubileu nové plány

Šesťdesiate výročie svojho vzniku si stredisko kultúry pripomínalo po celý rok.

Ilustračný obrázok k článku Stredisko kultúry na Vajnorskej má po jubileu nové plány
Zdroj: TASR

Stredisko kultúry (SK) na Vajnorskej ulici v Novom Meste si rôznymi podujatiami celý minulý rok pripomínalo 60. výročie svojho vzniku. Okrem tradičných to boli aj nové, medzi nimi Spoločenský večer pri príležitosti tohto jubilea či založenie novej tradície reprezentačných plesov, ale vždy s inou témou.

60 rokov činnosti

„Oslávili sme neuveriteľných 60 rokov činnosti. Som rada, že môžem pokračovať v rôznych tradíciách, ktoré začali moji predchodcovia a že som ich mohla doplniť o nové podujatia, ktoré tu chýbali. Teraz pripravujeme druhý reprezentačný ples mestskej časti. Minulý rok bol čokoládový, teraz už pripravujeme ohnivý, na to sa tešíme,“ uviedla riaditeľka strediska Mária Priečinská.

Zároveň prezradila záujem rekonštruovať foyer, vstupný vchod. To by chceli v lete aj so zámerom, aby to neohrozilo pravidelnú činnosť. Projektovú dokumentáciu na obnovu priestoru získali sponzorským darom, čiže mimo rozpočtu mestskej časti.

„U nás začínalo Radošinské naivné divadlo, ktoré nikde v Bratislave nechceli prijať. Stredisko je výnimočné aj tým, že Bolek Polívka ešte kým nebol populárny, tu účinkoval. Takisto iní umelci z Čiech. Myslím si, že výnimočnosť v niektorých prípadoch pokračuje dodnes. Napríklad tolkšou s Jozefom Banášom Na kus reči. Je so zaujímavými hosťami a výnimočná tým, že scéna nie je stála. Pozadie a kulisy sú ladené tým, čo ten hosť robí alebo aké má záujmy. Napríklad Nelu Pociskovú sme prekvapili scénou podobnou jej detskej izby. Maríne Kráľovičovej sme pripravili trošku vznešenú scénu. Marcel Forgáč ma rád horolezectvo a turistiku, tak tam mal laná, kamene a pod. Snažíme sa prispôsobiť hosťovi, aby sa cítil lepšie,“ zdôvodnila riaditeľka.

Bohatý program

Za ojedinelosť možno považovať aj systematické Poetické večery v pobočke SK – Dome kultúry Kramáre. Tam ich majster umeleckého slova a herec Juraj Sarvaš pripravil so svojimi hosťami viac ako 150. Priaznivci folkovej a country hudby spoznali v stredisku množstvo popredných českých skupín. Najbližšie sa im predstaví bluegrassová kapela Malina Brothers na koncerte 23. januára.

Tradičné sú aj hudobno-tanečné programy so živou hudbou – Čaje o piatej, výmenné stretnutia zberateľov všeličoho možného, rôzne tvorivé kurzy či výstavy neprofesionálnych i akademických umelcov v stálej galérii strediska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM