Maros Palesch Rôzne

Stránka SHMÚ vstáva z popola

BRATISLAVA. Na stránke SHMÚ pribúdajú ďalšie informácie. Niektoré z nich však boli zo stránky sťahované nelegálne.

V nasledujúcich hodinách sa na zrekonštruovanej internetovej stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) objavia ďalšie vybrané informácie a produkty ako napr. radary, modely, družice a pod. V týchto chvíľach sú na nej informácie a varovania vyplývajúce zo zákona. Úplne dostupné však nebudú všetky údaje SHMÚ, pretože ich vyhotovenie a sprístupnenie s príslušným stupňom bezpečnosti by stálo viac, než koľko je schopný rezort životného prostredia z verejných zdrojov na tento účel prideliť. Počas odstávky sa totiž zistilo, že mnohé údaje boli zo stránky SHMÚ sťahované nelegálne.

SHMÚ malo rozsiahlu internetovú stránku s obrovským množstvom podstránok a s postupným dobudovávaním služieb sa všetky dostávali aj na verejnosť. Počas zlyhania serverov sa ale zistilo, že denne sa asi stotisíckrát snažili iné servery sťahovať dáta zo SHMÚ automaticky.

Ústav je pritom členom mnohých medzinárodných organizácií a sietí, vďaka ktorým sa dostáva k overeným, presným a autorizovaným informáciám. Len za členstvo v družicovej sieti EUNETSAT platí SHMÚ ročne 760 tisíc eur, medzinárodná sieť na prepočítavanie predpovedných modelov stojí Slovensko 100 tisíc libier (cca 160 tisíc eur). Spolu s ostatnými medzinárodne prevádzkovanými službami je to asi 900 tisíc eur ročne. SHMÚ je jedinou organizáciou, ktorá zbiera informácie o počasí na území Slovenska a dáva ich k dispozícii iným krajinám.

SHMÚ a rezort životného prostredia budú okrem hľadania financií na riešenie investícií do IT pre meteorológov pracovať aj na tom ako okrem zákonných povinností zverejňovať čoraz viac informácií z Ústavu. Budúcnosťou je presné stanovenie, ktoré služby SHMÚ sú verejnými službami a majú byť dostupné pre každého bezodplatne. Súkromné stránky predpovedí počasia sú síce často rýchle a dynamické, v grafickej podobe pútavé, ale nedosahujú presnosť informácií SHMÚ.

Zdroj: MŽP SR, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM