Ľuba Lesná Rôzne

Strana Sieť: Oddlžme všetky samosprávy, nielen Žilinský kraj

Strana Sieť navrhuje oddlžiť samosprávy z peňazí, ktoré štát dostane za privatizáciu Slovak Telekomu (ST). Jej predstavitelia R.Procházka a M.Beblavý pripomínajú, že podľa odhadov môže Slovensko zinkasovať za 49-percentný podiel ST do miliardy eur.

Ilustračný obrázok k článku Strana Sieť: Oddlžme všetky samosprávy, nielen Žilinský kraj
Zdroj: TASR

Sieť týmto návrhom reaguje na vládou schválenú pomoc mestu Žilina. Kabinet odpustil mestu 17,5 milióna eur, premiér Robert Fico (Smer-SD) pomoc odôvodňoval aj napojením primátora Igora Chomu (Smer-SD) na vládu. Podľa Procházku nie je správne pomáhať len vybraným samosprávam podľa straníckeho trička.

„Navrhujeme, aby polovica z toho bola použitá na zníženie štátneho dlhu a druhá polovica na pomoc samosprávam,“ uviedol Beblavý.

Samosprávy by túto pomoc mohli podľa neho použiť na dve veci, ktoré nezvyšujú deficit verejných financií. „Jedno je oddlženie, teda zníženie vlastného dlhu, a druhé spätný odkup majetkových podielov podnikov so zásadným významom pre mesto,“ konkretizoval.

Financie z predaja Slovak Telekomu majú byť otvorené pre všetky mestá a obce, ale mali by podľa Beblavého splniť jednu podmienku: „Aby obec vložila do plánu rovnaký objem prostriedkov ako štát. To znamená, že ak bude chcieť znížiť dlh o jeden milión, bude musieť dať obec pol milióna a štát by jej dal tiež pol milióna,“ vysvetlil.

Návrh predloží Beblavý v Národnej rade na decembrovej schôdzi. Podľa neho sa dá ťažko odmietnuť. Navyše ide aj proti klientelizmu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM