Správy

Štrajkujúci učitelia sa stretnú na diskusii pri spoločnom obede

Podstata dobrého vzdelávania a úloha, ktorú pri tom môžu zohrať školy. To je téma diskusie, ktorú chcú so štrajkujúcimi učiteľmi rozvinúť na spoločnom obede pedagógovia i študenti Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Štrajkujúci učitelia sa stretnú na diskusii pri spoločnom obede
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie je naplánované v priestoroch bilingválneho gymnázia v stredu o 12.00 h. Aj toto bratislavské gymnázium sa zapojilo do štrajku, ktorý vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU).

Svoj aktívny postoj k štrajku vysvetľujú nesúhlasom s nerovnakým postavením slovenských škôl. Priznávajú pritom, že ich škola aj vďaka podpore rodičov študentov môže pracovať s vyšším rozpočtom než väčšina škôl na Slovensku.

„Myslíme si však, že v priestore našej krajiny musia existovať pracovné, finančné a materiálne podmienky na školách tak, aby to, čo zažívajú naši študenti, mohol zažiť každý,“ uvádzajú vo vyhlásení štrajkujúci učitelia z Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa. „A keďže podľa nášho názoru zodpovední tieto podmienky nevytvárajú, podporujeme v plnom rozsahu požiadavky štrajku formulované ISU,“ dodávajú.

Prečítajte si aj: Do štrajku sa zapojilo viac ako 400 učiteľov župných škôl

Číslo zatvorených škôl sa podľa ISU zvyšuje

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Podľa informácií ministerstva školstva v pondelok zostalo zatvorených 179 škôl. Do utorka do 11.00 h to bolo 151. ISU hovorí, že číslo zatvorených škôl je vyššie.

Prečítajte si aj: Štrajkujúci učitelia nebudú sedieť doma. V Bratislave budú napríklad čistiť verejné priestory

V utorok o 20.29 h bolo podľa webu ISU do štrajku zapojených takmer 12 tisíc učiteľov z vyše 820 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.

Aké sú požiadavky učiteľov?

Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve v tomto roku o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov.

Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Štrajk učiteľov sa začal. Spolu vydržíme!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM