Maros Palesch Rôzne

Stiahnite si Bratislavský kraj do mobilu

Obyvatelia viac než 75 miest a obcí môžu od novembra komunikovať so svojou samosprávou cez mobil. Občania, ale i návštevníci Petržalky, či Devína, Malaciek aj Limbachu, Malinova alebo časti Záhorská Bystrica môžu dostávať do mobilu aktuálne informáci

Mobilná aplikácia, ktorú si môžu zadarmo stiahnuť majitelia smartfónov priamo do svojho mobilného telefónu, je špeciálne vyvinutá pre potreby samosprávy. Prvému používateľovi – Bratislavskému samosprávnemu kraju, prináša lepšie spojenie s obyvateľmi, a jeho obyvateľom prehľad o aktivitách v kraji. „Mobilná aplikácia BSK bude pre nás prínosom nielen v informovaní o bohatom kultúrnom a spoločenskom programe Bratislavskej župy, ale pomôže aj v oblastiach, ktoré sú pre nás prioritou. To je doprava a bezpečnosť. Praktický prínos vidíme v informovaní o živelných udalostiach, napríklad záplavách, a inštrukciách pre občanov, čo v daných situáciách robiť, aby boli v bezpečí,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Hlavnou časťou, ktorú na displeji svojho mobilného telefónu uvidí obyvateľ BSK, je Nástenka. Na ňu kraj zasiela aktuálne správy, informuje o prebiehajúcich alebo plánovaných udalostiach a tu sa tiež budú realizovať ankety BSK. Obyvatelia tak môžu odpovedať napr. na otázku, či súhlasia s výstavbou nového nákupného centra.

Ďalšia časť aplikácie sa nazýva Miesta a funguje ako interaktívna mapa, ktorá zobrazuje dôležité miesta záujmu, ako napr. školy, lekárne, nemocnice, kultúrne pamiatky, úrady a pod. Občan má možnosť zobraziť cestu zo svojho aktuálneho miesta pobytu do zvoleného cieľa a prostredníctvom mobilu sa s vybraným miestom jednoducho a rýchlo spojiť.

Pre ľudí je však určite zaujímavá aj časť Podnet – stačí pár klikov na displeji telefónu, a môžu na úrad BSK poslať anonymný podnet spolu s fotografiou a upozorniť tak napr. na nelegálnu skládku odpadu, vandalizmus, či iný jav, alebo oblasť, ktorú by mohol kraj zlepšiť.

V aplikácii samozrejme nechýbajú ani kontakty na úrad BSK a tiež informácie, ako aplikáciu používať.

Najmä mladá generácia určite ocení, že hlavná časť – Nástenka, je prepojená s Facebookom. Ľudia môžu zdieľať udalosti, ktorých sa zúčastnia, alebo posunúť priateľom informáciu o aktuálnej premiére v divadle, či otvorení cyklomosta. Aplikáciu si stiahlo už zopár desiatok obyvateľov BSK a medzi výhody, ktoré oceňujú, patria nielen aktuálne informácie o dianí v kraji, ale aj možnosť zaslať anonymný tip spolu s fotkou, ktorá obsahuje GPS údaje miesta, kde bola vytvorená. Výhodou je aj prepojenie mapy a telefonovania, takže ak hľadáte napr. policajnú stanicu v konkrétnom meste, môžete ju nielen zobraziť na mape, ale tam aj priamo zatelefonovať. Rovnako funguje aj zoznam kontaktov na poslancov BSK – stačí jeden dotyk displeja a voláte napr. priamo predsedovi BSK.

Výhody pre mesto sú tiež zaujímavé. BSK hodnotí pozitívne nielen možnosť spojiť sa s obyvateľmi v reálnom čase, zjednodušiť im cestu k informáciám, uľahčiť orientáciu v kraji, ale aj príležitosť zapojiť obyvateľov do aktívneho zlepšenia situácie v meste a vytvoriť im priestor na prejavenie svojho názoru na aktuálne témy.

Mobilnú aplikáciu vyvinula spoločnosť DATALAN. Pre obyvateľov je bezplatná, momentálne je k dispozícii pre mobilné telefóny s operačným systémom iOS, a v priebehu budúceho roka bude dostupná aj pre OS Android. Základný softvér aplikácie je možné upraviť pre ktorékoľvek mesto, obec, či kraj na Slovensku. Cena závisí od veľkosti mesta a obce vzhľadom na počet obyvateľov. „Sme otvorení ďalšiemu dopĺňaniu funkcií a zvyšovaniu možností využitia. Samotnú mobilnú aplikáciu, ktorú môže využívať ktorékoľvek mesto a obec na Slovensku, je možné nastaviť individuálne, záleží len na meste, či obci, čo preferuje a aké informácie chce zdieľať,“ uviedol vedúci sekcie mobilných aplikácií spoločnosti Ján Račko.

Mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť na App Store sekcii News, a aj prostredníctvom portálov www.bratislavskykraj.sk.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

župa v mobile
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM