Tomáš Stupavský Rôzne

Stavebné práce pred Hlavnou stanicou vstupujú do tretej etapy, dokonca s predstihom 10 dní

Dnes sa na Námestí Franza Liszta pred železničnou Hlavnou stanicou uskutočnil kontrolný deň, na ktorom mesto informovalo o priebehu stavebných prác. Zároveň oznámilo, že opravy budú prebiehať až v štyroch fázach. Dve etapy prác už boli úspešne dokončené.

Ilustračný obrázok k článku Stavebné práce pred Hlavnou stanicou vstupujú do tretej etapy, dokonca s predstihom 10 dní
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá etapa prác na Námestí Franza Liszta (známeho aj ako Predstaničné námestie), sa začala realizovať už 18 júna, kedy mesto zabezpečilo revitalizáciu zelených plôch, s výsadbou do mobilných kvetináčov a natieraním zhrdzavených zábradlí.

Prečítajte si tiež: Nové nástupištia a príjazdová cesta. Vzhľad Predstaničného námestia sa postupne mení k lepšiemu

V druhej fáze boli opravené chodníky, ktoré lemovali nástupné a výstupné zastávky. Rovnako nový asfalt dostali aj niektoré nástupištia a ostrovčeky. Momentálne sa začalo s treťou etapou, ktorá je zameraná na povrchové úpravy tamojších ciest.

Presun taxíkov a úprava parkoviska

„Pozitívom je, že práce postupujú rýchlejšie, ako sme predpokladali. Momentálne sme vstúpili do tretej etapy prác s predstihom približne 10 dní,“ vyjadril spokojnosť viceprimátor Bratislavy Milan Černý, ktorý dozerá na postup prác na tomto projekte.

„Momentálne sme začali pracovať na povrchových úpravách, ktoré sa týkajú vozovky. Pracuje sa na úprave obrubníkov, presúvame stanovištia taxíkov, v najbližších dňoch dôjde aj k úprave parkoviska v strede predstaničného priestoru,“ doplnil Milan Černý.

Prečítajte si tiež: Priestor pred Hlavnou stanicou už zdobí opravený chodník, ale aj nanovo natreté zábradlia

Spomínané parkovisko bude zúžené čím v centrálnom priestore námestia vznikne ďalší pruh pre odstavené vozidlá MHD. V súčasnosti sa prerába pôvodné obratisko MHD, kde vznikne bezbariérový prechod pre cestujúcich až k budove Hlavnej stanice, rovnako sa tam bude nachádzať aj parkovisko pre krátke zastavenie vozidiel na nástup alebo výstup cestujúcich. Taxíky budú presunuté na spodné parkovisko, ktoré sa nachádza pod zástavkami MHD.

Rekonštrukcia budovy Hlavnej stanice do konca roka 2016

V poslednej fáze prác príde na rad presun stánkov a odstránenie vizuálneho smogu. Ďalej bude opravený aj eskalátor z električkového obratiska a pribudnú nové lavičky, ktoré budú navrhnuté tak, aby na nich nemohli prespávať bezdomovci. Na všetky opravy mesto vynaloží 220-tisíc eur zo svojho rozpočtu.

Čo sa týka samotnej budovy Hlavnej stanice, tak tu sú opravy ešte iba v štádiu riešenia. „Komunikujeme so železnicami a investorom prestavby stanice spoločnosťou Transprojekt, o postupoch ako obnoviť budovu Hlavnej stanice. U nich je proces oživenia tohto priestoru komplikovanejší. Na vynovenie budovy majú čas do konca roka 2016," uviedol Černý.

Ľudia hodnotia pozitívne snahu mesta, že sa konečne rozhýbalo a rozhodlo sa skultúrniť Predstaničné námestie. „Škoda, že sa nezačalo aj s opravou budovy samotnej stanice. Ale menej je niekedy viac. Aspoň, že sa opravujú zastávky a cesty. Snáď to tu bude už konečne slušne vyzerať a Bratislava sa nebude musieť za tento priestor hanbiť,“ povedal študent Ján.

Prečítajte si tiež: Tak sme sa konečne dočkali! Mesto začalo upravovať katastrofálny priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou

Námestie Franza Liszta
8
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM