Andrea Mesarčíková Rôzne

Stav Starého mosta sa napriek opatreniam zhoršil

Stav bratislavského Starého mosta sa neustále zhoršuje a to napriek vylúčeniu hromadnej dopravy.

Konštatuje sa v odbornom posudku na základe meraní a skúšok z minulého týždňa. TASR informovala Jana Murínová, hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, ktorá si dala zhotoviť posudok.
Merania a skúšky opätovne preukázali pokles oceľovej konštrukcie nad štvrtým pilierom zo staromestskej strany, a to od posledného merania pred mesiacom až o šesť milimetrov.
„Zaregistrované zvislé poklesy nadmerne zvýšili aj vertikálne deformácie priľahlých oceľových polí mostnej konštrukcie cestnej časti Starého mosta,“ konštatuje sa v posudku. Navyše posuny sú na obidvoch pozdĺžnych okrajoch rôzne, čo vedie k dodatočným torzným namáhaniam oceľových nosných konštrukcií. Súčasne boli zaregistrované aj celkom nové horizontálne posuny piliera č. 4, a to o päť centimetrov.
„Tento posun môže byť dôsledkom nárazu rakúskeho remorkéra pred štyrmi týždňami. Statika piliera síce nebola narušená, ale na určenie rozsahu poškodenia budú potrebné ešte ďalšie merania a expertízne posudky,“ uviedol generálny riaditeľ uvedenej spoločnosti Vladimír Kovalčík.
V odbornom posudku sa v závere konštatuje, že „deformačná situácia oceľovej nosnej konštrukcie Starého mosta je diagnostikovaná globálnym siedmym stupňom poškodenia, čo vedie k okamžitému vyhláseniu jej havarijného stavu“. V posudku sa odporúča bezodkladne projektovo ošetriť stav mostnej konštrukcie a pilierov a následne urobiť všetky potrebné sanačné opatrenia. Potvrdila sa tak správnosť krokov spoločnosti aj v oblasti vylúčenia chodcov zo Starého mosta z dôvodu ich bezpečnosti.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM