Nina Táborská Správy

Starý starosta, starý plat. Vladimír Bajan zložil sľub. Viete koľko bude aj naďalej zarábať?

Dnes sa konalo prvé ustanovujúce zasadnutie Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Petržalka. Vladimír Bajan už po piatykrát zložil starostovský sľub. Starostovi po búrlivej diskusii ostáva mesačný plat, ktorý bol ešte v predošlom funkčnom období zvýšený o 36,78 percent.

Ilustračný obrázok k článku Starý starosta, starý plat. Vladimír Bajan zložil sľub. Viete koľko bude aj naďalej zarábať?
Zdroj: Dnes24.sk

Vladimírovi Bajanovi, ktorý Petržalku vedie už 16 rokov, bude od dnes vyplácaný plat, ktorý je vyšší o 3,58 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Vzhľadom na počet obyvateľov žijúcich v Petržalke.

Poslanci predchádzajúceho miestneho zastupiteľstva Petržalka navrhli Vladimírovi Bajanovi minimálny mesačný plat zvýšený o 36,78 percent. Išlo o sumu 4035 eur. Podľa návrhu mu aj tento rok mal byť vyplácaný rovnaký navýšený plat.

Niektorým poslancom v novozloženom zastupiteľstve sa tento návrh ale nepozdával. Podľa poslancu M. Vetráka by sa malo hodnotiť celkom nové obdobie a „nový“ starosta by si navýšený plat mal najprv zaslúžiť. S ním však nesúhlasil poslanec Gaži. „Pán Bajan ako starosta tu nezačína od začiatku, má za sebou výsledky a má za sebou skúsenosti,“ dodal Gaži.

„Navrhujem vrátiť návrh na určenie výšky platu starostovi, v návrhu navyše chýba relevantný počet obyvateľov mestskej časti,“ demonštroval zase poslanec P. Šesták.

Poslanec Kríž sa snažil diskusiu o navrhovanom plate Vladimírovi Bajanovi pre zmenu ukončit. Pri hlasovaní mu ale ostatní poslanci nevyhoveli a „trápna“ diskusia ako ju sám novozvolený starosta nazval, pokračovala ďalej. „Začínať od nuly je tiež trápne,“ dodal Bajan s čím súhlasil aj poslanec Bučan. „Pán starosta nie je nováčik a Petržalka je v dobrej finančnej kondícii, ak si niekto mieni teraz kompenzovať svoje nenaplnené ambície tak to nazývam populizmom,“ za čo si v sále vyslúžil veľký potlesk.

Do búrlivej diskusie sa niekoľkokrát zapojila aj poslankyňa Hajková. Podľa nej by sa plat mal zvyšovať alebo znižovať po minimálne pol roku, aby sa nestalo, že v malých obciach by starosta mal väčší plat ako starosta Petržalky.

Po rozporoch a prestávke napokon poslanci návrh schválili v pôvodom znení a plat ostáva na úrovni 4035 eur.

Plat musel byť schválený dnes, nakoľko každému starostovi patrí odo dňa zloženia sľubu. Preto tento návrh nemohol byť predmetom ďalšieho zastupiteľstva.

Platové pomery starostov obcí a primátorov miest upravuje zákon Národnej rady Slovenskej republiky. Podľa zákona nemôže byť nižší ako je uvedené. Miestne zastupiteľstvo ho podľa poslednej legislatívy môže zvýšiť najviac o 70 percent. Predtým ho hlasovaním mohli zdvojnásobiť.

V roku 2013 dosiahla priemerná mesačná mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve úroveň 824 eur.

Starosta Bajan zložil sľub
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM