Samospráva

Starostu Števčíka obvinili z ignorovania právnych istôt a ochrany investície

Ignorovanie právnych istôt a ochrany investície. Z takého postoja obvinila starostu bratislavského Starého Mesta Radoslava Števčíka spoločnosť, ktorá má v nájme nebytový priestor na Grösslingovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Starostu Števčíka obvinili z ignorovania právnych istôt a ochrany investície
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa konateľky tejto spoločnosti chce staromestský úrad na čele so Števčíkom neoprávnene zrušiť existujúcu predajňu. Staré Mesto sa však bráni a tvrdí, že sleduje iba rešpektovanie pravidiel.

Sporom je účel využívania nebytového priestoru, ktorý v súčasnosti slúži ako predajňa dizajnových doplnkov, nábytku a literatúry, pričom jej súčasťou je reštaurácia.

„Prenájom sme získali v apríli 2014 vo verejno-obchodnej súťaži, v ktorej sme ponúkli najvyššiu cenu,“ pripomenula konateľka spoločnosti Katarína Castrovilli.

„Navyše sme po dohode s mestskou časťou tento priestor, ktorý bol zdevastovaný, na vlastné náklady zrekonštruovali,“ dodala. Mestská časť mala za to spoločnosti garantovať, že v priebehu piatich rokov nevypovie zmluvu o prenájme. Samospráva mala podľa Castrovilli takisto aj odsúhlasiť stavebné úpravy.

Prečítajte si tiež: Kontajnery stále stoja na Šafárikovom námestí, autori projektu sa obracajú na súd

„Po komunálnych voľbách sa však prístup mestskej časti radikálne zmenil,“ uviedla podnikateľka. Samospráva podľa nej začala kontrolovať priebeh rekonštrukcie a preverovať platnosť zmluvy.

„Výsledkom bolo, že starosta Števčík inicioval dodatok k zmluve, ktorým chcel zmeniť účel využívania priestoru z kaviarne a reštaurácie na kaviareň a rýchle občerstvenie,“ informovala Castrovilli, ktorá tento krok odmietla s odôvodnením, že takáto zmena by si vyžadovala nové povoľovacie procesy a znamenala by aj ohrozenie dohodnutého termínu prevádzky.

Staré Mesto reagovalo vypovedaním zmluvy, čo Castrovilli považuje za cielený likvidačný zámer. „O to viac, ak dôvodom vypovedania zmluvy je údajný nesúlad užívania prevádzky s kolaudačným rozhodnutím, ktoré sa však nezachovalo a mestská časť ním nedisponuje,“ uviedla podnikateľka.

Prečítajte si tiež: V Starom Meste prišli o peniaze na päť projektov. Mohli byť použité na opravu školy, škôlky, či denného stacionára

Hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková však tvrdí, že samospráve ide iba o dodržiavanie pravidiel. Vysvetlila, že starosta Starého Mesta sa dodatkom zmluvy pokúsil zosúladiť zmluvu s návrhom, ktorý bol podnikateľským subjektom prezentovaný v súťaži. „Neskorší víťaz vo svojej ponuke totiž neuvádzal reštauráciu,“ upozornila Gubková a dodala že rozhodujúcim kritériom v súťaži nebola iba cena, ale aj účel nájmu.

Hovorkyňa dodala, že proti prevádzkovaniu reštaurácie navyše existuje petícia občanov. „Z týchto dôvodov mestská časť trvá na vypovedaní nájmu,“ informovala Gubková.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM