Alexandra Húsková Samospráva

Starostovia by súhlasili so 40 percentným navýšením dane, súčasný návrh VZN sa im nepozdáva

Návrh mesta na zvýšenie dane z nehnuteľností o sto percent vyvolal negatívne reakcie. Starostovia bratislavských mestských častí považujú zvýšenie daní za potrebné, nie však v dvojnásobnej výške. Problémom je aj princíp solidarity s malými mestských časťami.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia by súhlasili so 40 percentným navýšením dane, súčasný návrh VZN sa im nepozdáva
Zdroj: TASR

Regionálne združenie starostov sa od začiatku tohto volebného obdobia snaží presadiť spravodlivejšie prerozdelenie výnosu z daní medzi mesto a mestské časti. „Viaceré požiadavky združenia, napríklad úprava delenia výnosu z ubytovania v štatúte mesta v pomere 50 : 50 pre mesto a mestské časti, sú však zatiaľ bez odozvy Magistrátu,“ informovala Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka združenia starostov.

Predseda združenia, starosta Vajnor Ján Mrva predložil na rokovaní starostov návrh východísk na úpravu podmienok prerozdeľovania daňových príjmov mesta a mestských častí v roku 2015 a nasledujúcich rokoch.

Návrh obsahuje štyri princípy. Prvým je, že žiadna mestská časť nemá mať v roku 2016 a nasledujúcich rokoch menší príjem z výnosu daní ako v roku 2015. Ďalšie tri princípy sa dotýkajú solidarity s malými mestskými časťami. Mala by sa zachovať s tým, že vo finančnom vyjadrení bude určená jej horná hranica, pričom v jednej z alternatív by na solidarite participovalo aj hlavné mesto.

„Solidarita“ je v komunálnej praxi príspevok z výnosu dane z nehnuteľností malým mestským častiam. Tá predstavuje tri percentá zo sumy určenej pre mestské časti Staré Mesto, Nové Mesto, Petržalka a Ružinov. Zastupiteľstvo Starého mesta na svojom ostatnom rokovaní odsúhlasilo zrušenie tohto pravidla.

Prečítajte si aj: Bratislavské mestské časti nechcú 100-percentné zvýšenie daní. K nesúhlasu sa pridali aj Ružinov a Staré Mesto

Starostovia už v máji súhlasili so zvýšením daní za domy, byty či nebytové priestory na podnikanie zhruba o 40 percent, čo predstavuje zvýšenie dane na jeden priemerný byt o 10 eur ročne.

Návrh VZN mesta však hovorí o 100-percentnom zvýšení dane za byty, domy, dotýka sa i ďalších troch kategórií, ale nie paušálne všetkých druhov nehnuteľností. Väčšina miestnych zastupiteľstiev návrh VZN odmietla, no posledné slovo bude mať mestské zastupiteľstvo.

„Očakával som, že návrh nariadenia bude predložený v alternatívnej podobe, vrátane finančného vyjadrenia jednotlivých alternatív, ale nestalo sa tak. Tomuto materiálu chýba dostatočná argumentačná výpoveď a prezentácia. Myslím si, že prídu ešte nové návrhy, ktoré prerozdelia zaťaženie daní z nehnuteľností aj na iné kategórie,“ konštatoval Ján Mrva.

Starostovia nesúhlasia s vyberaním daní podľa rozdelenia mestských častí do daňových pásiem. Viacerí starostovia si myslia, že by mali byť zrušené a daň by sa mala vyrubovať podľa ceny nehnuteľností ako napríklad v Rakúsku. „Prečo by Staromešťania mali platiť najvyššie dane, keď sú tu staré domy a treba do nich investovať?“ nastolil otázku starosta Radoslav Števčík.

Nový návrh VZN

Ročná sadzba dane z bytov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač sa má podľa nového návrhu zvýšiť z 0,35 na 0,70 eura za každý aj začatý štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu.

V Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke, Devínskej Novej Vsi, Rači, Podunajských Biskupiciach a Vrakuni to má byť zase zvýšenie z 0,39 na 0,78 eura za m2.

Staromeštania by mali podľa návrhu zaplatiť namiesto 0,47 eura za m2 sumu 0,94 eura.

Zvýšené majú byť aj sadzby dane za nebytové priestory, stavby na bývanie i podnikanie, garáže a stavebné pozemky.

Mestské zastupiteľstvo sa návrhom VZN bude zaoberať najskôr na svojom októbrovom zasadaní. Po zamietavých stanoviskách viac ako polovice mestských častí, bude musieť o predmetnom VZN mestské zastupiteľstvo hlasovať 3/5 väčšinou všetkých poslancov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM