Samospráva

Starostom chýbajú informácie o príprave novely zákona o Bratislave

Starostovia tvrdia, že nepoznajú ani základný rámec pripravovanej novely a už tretí mesiac čakajú na reakciu primátora.

Ilustračný obrázok k článku Starostom chýbajú informácie o príprave novely zákona o Bratislave
Zdroj: TASR

Starostovia bratislavských mestských častí naďalej volajú po bližších informáciách o príprave novely zákona o Bratislave.

Novela zákona

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal podľa nich verejne dlhodobo prezentuje zámer zmeniť pozíciu, status, kompetencie a finančné postavenie mesta a cez médiá deklaruje, že pokročil v diskusii so zástupcami vlády. Starostovia však tvrdia, že nepoznajú ani základný rámec pripravovanej novely a už tretí mesiac čakajú na reakciu primátora. Informovalo o tom Regionálne združenie mestských častí (RZ MČ) Bratislavy.

V liste adresovanom Nesrovnalovi 15. marca starostovia žiadali o spresnenie informácií čo primátor, ako iniciátor novely zákona o Bratislave, považuje za kľúčové z pohľadu fungovania mesta a mestských častí. Taktiež sa zaujímali o to, či bude Bratislava skôr unitárne mesto alebo budúca podoba mestskej samosprávy bude rozdelená do viacerých mestských častí. Rovnako sa pýtali, či je ambíciou meniť financovanie, kompetencie alebo štatút mesta.

Samospráva

„Napriek nášmu naliehaniu sa však reakcia magistrátu na tri mesiace zasekla. Je viac ako potrebné, aby primátor začal s mestskými časťami komunikovať, potrebujeme poznať konečný stav budúcej podoby samosprávy a hľadať spôsoby, ako ho dosiahnuť,“ povedal predseda RZ MČ a starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Starostovia listom z 5. júna preto znova požiadali primátora o reakciu. Žiadajú aj o vypracovanie analýzy rozdelenia kompetencií a opätovne vyzývajú aj k vzniku pracovnej skupiny, ktorej súčasťou by boli aj odborníci na samosprávu nezaťažení riešením problémov v Bratislave.

„Záujmom starostov je spolupracovať na príprave spravodlivého nastavenia podmienok pre ďalší rast a rozvoj Bratislavy. Sme pripravení venovať sa intenzívne otázkam systémových zmien, ktoré pomôžu Bratislave a jej mestským častiam ďalej sa rozvíjať a zvyšovať životnú úroveň Bratislavčanov,“ podotklo združenie.

Návrhy na zmeny

Hlavné mesto argumentuje tým, že Nesrovnal už vo februári iniciatívne oslovil starostov každej mestskej časti. Požiadal ich o návrhy na zmeny v postavení, financovaní, kompetenciách a statuse hlavného mesta.

„Pre primátora nie je príprava zmien vecou mediálnych výmen a nepristúpi na žiadne politikárčenie, do ktorého by táto vážna téma mohla skĺznuť. Je odhodlaný pokračovať v príprave návrhu zákona so všetkými starostami, ktorí majú vecný záujem riešiť problémy Bratislavy a jej mestských častí. Doteraz ani jedna odpoveď na list primátora zo strany starostov neobsahovala žiadne konkrétne návrhy na zlepšenie a neopierala sa o vecný a odborný podklad,“ uviedol magistrát.

Ako podotkol, primátor sa opiera aj o audit kompetencií a financovania mesta a mestských častí, ktorý bol vypracovaný na žiadosť RZ MČ v roku 2013. Nesrovnal deklaruje, že je naďalej pripravený na vecnú diskusiu so starostami a jeho zámerom je dosiahnuť riešenie, ktoré napomôže rozvoju Bratislavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM