Maros Palesch Rôzne

Starosta Nového Mesta chce znížiť plat

BRATISLAVA - NOVÉ MESTO, 18.06.2011. Starostovi mestskej časti Bratislava – Nové Mesto Rudolfovi Kusému miestni poslanci znížili plat. Požiadal ich o to samotný starosta na rokovaní zastupiteľstva tento týždeň.

„Keďže vlani narástla priemerná mzda na Slovensku, v máji mi plat zo zákona automaticky stúpol. Preto som pri najbližšej príležitosti požiadať poslancov, aby mi plat vrátili na pôvodnú úroveň,“ informoval Kusý. Podľa novoschválených pravidiel tak bude starosta opäť poberať 2979 eur mesačne, ako to bolo po jeho nástupe do funkcie.

Odmeňovanie starostov upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat sa vypočítava ako súčin priemernej mzdy v národnom hospodárstve za uplynulý rok a koeficientu stanoveného počtom obyvateľov obce. Keďže v roku 2010 priemerná mzda na Slovensku stúpla, automaticky sa zdvihli aj platy starostov a primárov.

Už v decembri, krátko po nástupe do funkcie, starosta požiadal poslancov, aby mu schválili plat na minimálnej hranici, ktorú stanovuje zákon. „Už minulý rok som sa rozhodol šetriť. Je slušné dať si najskôr ciele ako pomôcť občanom Nového Mesta, a až potom riešiť svoj plat,“ povedal vtedy starosta Rudolf Kusý. V tomto volebnom období sa chce sústrediť na budovanie transparentného miestneho úradu, ktorý prispeje k zlepšovaniu života Novomešťanov, informoval novomestský hovorca Marek Tettinger.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM