Samospráva

Staromestskí poslanci opäť žiadali vypovedať zmluvu o vykurovaní

Nájomná zmluva medzi mestskou časťou Staré Mesto a spoločnosťou Termming bola opäť predmetom búrlivých diskusií na rokovaní miestneho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Staromestskí poslanci opäť žiadali vypovedať zmluvu o vykurovaní
Foto: Katarína Oravská

Nájomná zmluva na prenájom tepelno-energetických zariadení, ktoré slúžia na výrobu, rozvod a dodávku tepla v bratislavskom Starom Meste, sa stala opäť terčom kritiky zo strany niektorých miestnych poslancov. Jedným z bodov rokovania miestneho zastupiteľstva bol totiž aj investičný zámer spoločnosti Termming, ktorá má nájomnou zmluvou prenajaté od mestskej časti uvedené zariadenia.

Podľa predloženého zámeru chce do opravy tepelno-energetických zariadení, kotolní a rozvodov investovať celkovo 136 400 eur.

Nájomná zmluva medzi mestskou časťou Staré Mesto a spoločnosťou Termming bola predmetom búrlivých diskusií na rokovaní miestneho parlamentu už na jeseň minulého roka.

Nezhody na zastupiteľstve

Spoločnosti, ktorá zabezpečuje teplo pre niektoré staromestské domácnosti, končila platnosť nájomnej zmluvy. Problémom bolo, že niektorí poslanci zmluvu predĺžiť nechceli a navrhovali, aby samospráva rokovala o uzatvorení nájomnej zmluvy s Bratislavskou teplárenskou. Tá ale nemala v tom čase záujem prevziať ďalšie domácnosti.

Po tom, ako hrozilo, že niektorí Staromešťania ostanú na zimu bez tepla, predĺžilo zastupiteľstvo zmluvu so spoločnosťou Termming na ďalších desať rokov, teda do konca novembra 2025.

Veľké plány

Tá následne do svojho zámeru plánov a opráv na rok 2016 na území Starého Mesta zahrnula aj plánované finančné investície na prenajatých kotolniach, tepelno-energetických zariadeniach a rozvodoch. Tie by mali zabezpečiť okrem iného aj zefektívnenie výroby tepla, zníženie energetickej náročnosti či udržanie spoľahlivosti ich prevádzky, pretože niektoré časti zariadení presiahli dobu svojej životnosti. V rámci navrhovanej sumy 136 400 eur chcela spoločnosť vymeniť kotle či rozvody.

Na zastupiteľstve sa však v rámci diskusie opäť niektorí poslanci zasadzovali o zrušenie nájomnej zmluvy so spoločnosťou Termming a o obnovu rokovaní s Bratislavskou teplárenskou, pretože sú presvedčení, že domácnosti sa dajú vykurovať aj lacnejšie.

Nedostatočná podpora

Poslanec Ondrej Dostál navrhoval jednak zníženie investičných nákladov na 86 400 eur a jednak vypovedanie nájomnej zmluvy bez udania dôvodu tak, aby bola spoločnosti Termming doručená do konca júna. Ani jeden z pozmeňujúcich návrhov poslanca nenašiel dostatočnú podporu.

Prečítajte si tiež: Poslanci rozhodli: Niektorí Staromešťania môžu od decembra prísť o dodávku tepla

Rovnako dopadol aj návrh poslanca Miroslava Kollára, ktorým chcel starostu zaviazať k opätovným rokovaniam s Bratislavskou teplárenskou, ktorá v minulosti záujem ale neprejavila. Podľa informácií miestneho úradu sa však vedenie mestskej časti obrátilo ešte minulý týždeň listom na spoločnosť, či sa medzičasom jej stanovisko nezmenilo. Spoločnosť sa však do dnešného dňa zatiaľ nevyjadrila.

V rámci rozpravy sa ozvali aj niektorí poslanci, ktorí upozorňovali na možný dôsledok vypovedania zmluvy so spoločnosťou Termming bez toho, aby mali zabezpečeného iného dodávateľa. Argumentovali pritom tým, že spoločnosť Bratislavská teplárenská nemá dôvod ani povinnosť vykurovať tie domácnosti, s ktorými nemá so Starým Mestom uzatvorenú nájomnú zmluvu v súvislosti s tepelno-energetickými zariadeniami.

Nakoniec však na rokovaní miestneho zastupiteľstva neprešiel ani pôvodný návrh, teda podpora investičného zámeru spoločnosti Termming. Nájomná zmluva ale naďalej ostáva v platnosti.

Čítajte tiež: Prechádzka po Baštovej aj Klariskej ulici bude príjemnejšia. Staré mesto vymieňa dlažby

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM