Samospráva

Staromestskí poslanci opäť nerozhodli o otváracích hodinách podnikov

Stihnú to do začiatku letnej sezóny? Poslanci odložili rozhodnutie o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Staromestskí poslanci opäť nerozhodli o otváracích hodinách podnikov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Podniky a prevádzky v bratislavskom Starom Meste môžu byť naďalej oficiálne otvorené do 22:00 hod. Staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva nerozhodli o všeobecne záväznom nariadení (VZN) o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti. To by mohlo predĺžiť ich otváracie hodiny.

Rokovanie až v apríli

Predložený materiál nakoniec poslanci na návrh Petra Osuského prerokujú na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré by sa malo uskutočniť pravdepodobne v apríli. Spolu s ním bude miestny parlament schvaľovať aj VZN o ochrane verejného poriadku na území mestskej časti v súvislosti s prevádzkovaním niektorých prevádzok a služieb.

„Navrhli sme mimoriadne zastupiteľstvo, na ktorom sa, verím tomu, poslanci dohodnú a starosta ho zvolá. Keď bude v rámci možností ošetrené množstvo protikladov, protirečení a nezmyselností, ktoré v tom zákone sú, a zároveň keď bude nádej, že bude existovať poslanecká väčšina, ktorá schváli VZN,“ skonštatoval Osuský.

Zvláštne body VZN

Podľa Osuského by totiž veľké množstvo neakceptovaných pripomienok a tiež niektoré „zvláštne postavené body VZN“ predkladaný návrh v takomto znení „potopili“. Poslanec taktiež za absurdné napríklad považuje, aby boli kluby a nočné podniky otvorené inak v čase od pondelka do štvrtka a inak od piatka do nedele.

„Ak sú splnené stavebno-technické podmienky, ktoré sú jasné, korektné a kontrolovateľné, tak potom musí byť priestor dostatočne odhlučnený od pondelka do nedele. Otváracia doba by mala byť rovnaká,“ myslí si Osuský s tým, ktorý nerozumie ani tomu, prečo by samospráva mala limitovať a určovať prevádzkam cukrární či večierok, kedy majú pracovať.

Jozef Gális z občianskeho združenia bratislavských kaviarnikov považuje „za smiešne, že takmer po dvoch rokoch nie je Staré Mesto schopné prijať návrh, ktorý by bol akýmsi konsenzom. Ale toto, čo sa tu deje… nerozumieme tomu. Nečakali sme to“. V súčasnosti podniky fungujú podľa neho tak, že „mestská časť má svoj právny výklad, my máme svoj právny výklad a každý funguje tak, ako vie, aby prežil.“

Foto: t s / Zdroj: Dnes24.sk

Stihnú začiatok turistickej sezóny?

V Starom Meste platia v súčasnosti podľa zákona otváracie hodiny podnikov a prevádzok do 22:00 hod. V minulosti sa povolenia na otváracie hodiny vydávali pre každý podnik individuálne, pričom niektoré boli otvorené aj dlhšie ako do 22:00 hod.

Osobitú prevádzkovú dobu však vyčítala samospráve prokuratúra, čo potvrdil aj Najvyšší súd SR, podľa ktorého by mali byť pravidlá nastavené jednotne. Následne prišlo nové vedenie mestskej časti s ďalším návrhom, ktorý však vyvolal kritiku zo strany verejnosti i zo strany podnikateľov v Starom Meste.

Starosta Radoslav Števčík tak prišiel s tretím návrhom na riešenie problému otváracích hodín a navrhuje filozofiu delenia podľa typov jednotlivých zariadení, podľa vzoru okolitých krajín, predovšetkým Viedne. Nový návrh VZN v tejto súvislosti hovorí o štyroch kategóriách podnikov, pričom pre každú z nich určuje prevádzkovú dobu.

„Bude na každom jednom podnikateľovi, aby sa slobodne rozhodol, akú prevádzkovú dobu si určí. Nebude to určovať mestská časť,“ priblížil Števčík. Znamená to, že podnikatelia by si mali sami určiť, odkedy a dokedy chcú mať otvorené, a to podľa toho, do ktorej kategórie svoju prevádzku zaradia a podľa svojich ekonomických ukazovateľov. Ak by poslanci schválili predmetné VZN dnes, účinnosť by nadobudlo 15. apríla. Starosta na margo rozhodnutia poslancov upozornil, že ak ho budú prijímať až v apríli, začne platiť omnoho neskôr.

Bratislavské bary a reštaurácie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM