Nina Táborská Samospráva

Staré za nové: Kamenné námestie sa konečne má čím pochváliť

Na Kamennom námestí, ktoré zrovna nepatrí k miestam, na ktoré by Bratislavčania mohli byť pyšní, vymenil magistrát staré betónové kvetináče za nové a moderné. Odolné majú byť i voči vandalom. Vidieť ich postupne budeme môcť na viacerých úsekoch v meste.

Ilustračný obrázok k článku Staré za nové: Kamenné námestie sa konečne má čím pochváliť
Zdroj: Dnes24.sk

V uplynulých dňoch pribudlo v okolí Kamenného námestia niekoľko nových kvetináčov. Ide o samozavlažovacie kvetináče, ktoré magistrát postupne inštaluje na viacerých miestach v Bratislave. Prvá etapa prebehla tento týždeň, v druhej etape, už najbližší utorok, tu nainštalujú pracovníci mesta ešte ďalších 60 a presunú sa aj na Námestie SNP. Spolu ich tu bude až 127.

„Kvetináče pozostávajú z vonkajšej a vnútornej nádoby, ktorá slúži na osadenie rastlín. Nádoba má samozavlažovaciu funkciu,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. Ako ďalej uviedla, nádoba obsahuje otvor na nalievanie vody a kontrolu stavu hladiny zásoby vody. Kvetináč má tiež otvor na odtok prebytočnej vody, čiže ani pri prívale dažďov nedôjde k zaplaveniu kvetináčov.

Kvetináče sú chránené proti hrdzaveniu aj vandalom. Každý z nich je navyše natretý antigrafitovým náterom.

„Konštrukcia kvetináčov je odolná voči vandalizmu, teda voči preliačeniu, prasknutiu, prevráteniu nádoby a podobne,“ priblížila hovorkyňa.

Staré vs. nové

Pôvodné betónové kvetináče boli menšie a najmä z nevhodného materiálu. Pri vyšších teplotách sa betón začal prehrievať a tým sa prehrievali aj korene rastlín. Ak sa kvetináče zaliali, všetka voda okamžite pretiekla, pretože odtok vody bol naspodku kvetináča. „Tým, že kvetináč bol malý, nebola ani možnosť naliať tam viac vody pre rastliny do zásoby. A tak sa kvetináče prehrievali a rastliny schli aj napriek každodennej zálievke v letných mesiacoch,“ vysvetlila Skokanová.

Nové kvetináče majú buď 26 alebo 21 litrové nádoby pre zásobu vody. Rastliny tak budú mať zásobu vody počas celého vegetačného obdobia a vzhľadom na vnútornú nádobu z pozinkovaného plechu a vonkajšie opláštenie nebudú tak prehrievané, ako pri starých betónových.

Mesto postupne osadí takéto kvetináče aj na Hodžovom námestí, na Štúrovej ulici, Hurbanovom námestí, Pred Crown Plaza či Pomníkom ČSL štátnosti. V celkovom počte 43.

Čítajte tiež: Staré Mesto rozširuje zelené plochy, stromy na Hviezdoslavovom o­reže

Nové kvetináče
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM