Rôzne

Staré Mesto pripravuje dobudovanie sociálneho centra pre seniorov na Dobšinského ulici

Cieľom je vybudovať zariadenie opatrovateľskej služby na krátkodobé opatrovanie obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto pripravuje dobudovanie sociálneho centra pre seniorov na Dobšinského ulici
Zdroj: TASR

Bratislavské Staré Mesto pokračuje v príprave dobudovania sociálneho centra pre seniorov na Dobšinského ulici. Obstarávanie projektovej dokumentácie na zmenu stavby pred dokončením už bolo ukončené, vypracovaná by mala byť v druhej polovici decembra.

Opatrovateľská služba

„Realizácia a následné ukončenie projektu závisí od finálneho modelu financovania a následných administratívnych úkonov, ako aj získania stavebného povolenia a výsledku verejného obstarávania,“ uviedla Nora Remiarová z komunikačného oddelenia staromestského miestneho úradu. Predpokladá sa, že so stavebnými prácami by sa malo začať na jar budúceho roka.

Cieľom je vybudovať zariadenie opatrovateľskej služby na krátkodobé opatrovanie obyvateľov. „Ktorí napríklad boli v nemocnici a majú ísť domov a nie je toho, kto by sa o nich postaral. Takže na také krátkodobé pobyty,“ spresnil starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Po dobudovaní by sa tam mali presťahovať aj opatrovateľské služby z Paulínyho a Maróthyho ulice a Vajanského nábrežia.

Denný stacionár

Do uvoľnených priestorov na Maróthyho by sa mohol zasa presťahovať denný stacionár. Ten bol v minulosti na Záhrebskej ulici, musel však ustúpiť jasličkám a mestská časť ho dočasne presťahovala do seniorcentra na Podjavorinskej ulici. „Záujem o stacionár bol veľmi nízky. Bolo tam asi len päť občanov a iba jeden bol taký, ktorý tam bol osem hodín denne a každý deň. Ostatní prišli za týždeň možno na dve hodiny,“ vysvetlil Števčík s tým, že to bolo pre samosprávu neefektívne. Aj preto, že mesto podľa neho ponúka kvalitnejšiu konkurenciu na Kramároch.

S presťahovaním stacionára však nesúhlasili klienti, ani viacerí obyvatelia okolia. „Nemyslím si, že náhradné priestory sú adekvátne, lebo priestor na Záhrebskej bol priestorom, kde mali dôchodcovia záhradu, dvor ako súčasť vnútrobloku, kde mali svojich priateľov z okolia, na ktorých boli zvyknutí,“ uviedol Dušan Martinčok zo združenia Susedia na dvore, ktorý stál aj za petíciou proti sťahovaniu. Podpísalo ju približne tisíc ľudí.

Martinčok síce pripustil, že stacionár nebol plne využívaný, avšak klientov v ňom bolo viac. „Nemalo by to byť len o číslach a grafoch, to miesto bolo pre nich ako druhý domov,“ dodal.

Seniorcentrum

Na Podjavorinskej naďalej funguje seniorcentrum, spolu s vyčlenenými dočasnými priestormi pre denný stacionár. Mestská časť zároveň v tomto objekte rekonštruuje výťah, ktorý bol v havarijnom stave. Dodávateľa vybrala vo verejnom obstarávaní. „Do Vianoc by mal byť nový výťah hotový, k dispozícii,“ doplnil Števčík.

V priestoroch na Záhrebskej ulici by sa po ich rekonštrukcii mali v budúcom roku otvoriť jasličky. Tie sa pre nevyhovujúce pôvodné priestory a pre rozšírenie kapacity majú vysťahovať z priestorov na Hollého ulici. V minulosti sa tiež hovorilo, že na Hollého by sa malo následne presťahovať rodinné centrum Prešporkovo, ktoré by tým uvoľnilo priestory pre zriadenie ďalšej triedy pre prvákov na základnej škole na Grösslingovej u­lici.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM