Rôzne

Staré mesto pozýva verejnosť na stretnutie ohľadom prepojenia Šafka, Fajnorovho nábrežia a Jakubovho námestia

Promenáda na Fajnorovom nábreží v Bratislave sa má premeniť na miesto, ktoré je otvorené pre umelecké a komunitné aktivity. Mestská časť Staré Mesto totiž uvažuje nad prepojením Jakubovho i Šafárikovho námestia, priestoru pri Umeleckej besede a promenády pri Dunaji na Fajnorovom nábreží.

Ilustračný obrázok k článku Staré mesto pozýva verejnosť na stretnutie ohľadom prepojenia Šafka, Fajnorovho nábrežia a Jakubovho námestia
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva má záujem skultivovať verejné priestory a organizovať kultúrno-spoločenské i športové podujatia.

Riešenie tohto priestoru by však mala priniesť architektonicko-urbanistická súťaž, ktorej výsledky budú podkladom k objednaniu projektovej dokumentácie.

„Po získaní finančných zdrojov pristúpi mestská časť k realizácii tohto zámeru. Projekt má možnosť získať podporu aj zo vznikajúceho Dunajského fondu podporujúceho verejnoprospešné aktivity a verejne prístupné priestranstvá v dotyku s Dunajom,“ píše na svojom webe Staré Mesto.

Anketa pre obyvateľov

Samosprávu taktiež zaujíma názor obyvateľov na riešenie kľúčových verejných priestorov, a preto im na svojej webovej stránke ponúka v týchto dňoch možnosť vyplniť interaktívnu anketu.

Viac o ankete sa dozviete tu: Ožije opäť Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie? Zapojte sa do rozhodovania aj vy

V nej Staré Mesto napríklad zisťuje, na čo ľudia Šafárikovo námestie využívajú, čo sa im na ňom páči a čo tu treba zachovať, aké prepojenie tohto námestia s inými lokalitami by privítali alebo na čo sa nesmie zabudnúť pri riešení Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia.

Mestská časť zisťovala názor ľudí na pripravované projekty aj na uplynulom Dobrom trhu na Panenskej ulici. Ďalšie stretnutie s verejnosťou je naplánované na pondelok 21. septembra od 17.00 h v Galérii Umelka.

Na stretnutí bude prítomná hlavná architektka mesta Bratislavy Ingrid Konrad, hlavná dopravná inžinierka mesta Bratislavy Tatiana Kratochvílová, zástupca starostu Starého Mesta Ľubomír Boháč a ďalší predstavitelia odbornej a laickej verejnosti.

Projekt Šafko

Na Šafárikovom námestí ešte prednedávnom fungoval projekt Šafko. Autori projektu, občianske združenie (OZ) Urban Kontakt, na námestie umiestnili upravené lodné kontajnery s dizajnom či cyklokuchyňou.

Starosta Radoslav Števčík však projekt zastavil, a to tým, že občianskemu združeniu zrušil súhlas na projekt Šafko, ktorý podpísala ešte bývala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Súhlas mal byť platný od 1. 1. 2015 do konca roka 2019. Súčasný starosta ho však považuje za neplatný, pretože bol vydaný na obdobie piatich rokov, pričom na také dlhé obdobie schvaľuje prenájom miestne zastupiteľstvo.

Prečítajte si aj: Urban Kontakt bude musieť zaplatiť Starému Mestu za kontajnery v rámci projektu Šafko

Občianske združenie bude zrejme musieť nakoniec mestskej časti zaplatiť za užívanie verejného priestranstva na Šafárikovom námestí, od 16. júla 2014 do konca roka 2014, daň vo výške 35.490 eur. OZ Urban Kontakt zrušenie projektu považuje za absurdné.

Spätné zdanenie je podľa neho porušením dohôd, ktoré podpísalo so Starým Mestom.

Mestská časť cez leto otvorila diskusiu o prinavrátení života na Šafárikovo námestie. V spolupráci s občianskym združením Partners for Democratic Change Slovakia pripravuje organizáciu workshopov, oslovenie laickej i odbornej verejnosti či zber informácií pomocou dotazníkového prieskumu.

Hlavným cieľom je preveriť záujem obyvateľov a dotknutých prevádzkovateľov o funkčné využitie územia Šafárikovho námestia a pripraviť zadanie pre architektonickú súťaž. Celý participatívny proces má byť ukončený koncom októbra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM