Rôzne Samospráva

Staré Mesto otvorí jasle pre 30 detí vo vynovených priestoroch na Záhrebskej

Jasle sa do zrekonštruovaných priestorov presťahovali z predchádzajúcej adresy na Hollého ulici. Slávnostné otvorenie je na programe už tento pondelok.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto otvorí jasle pre 30 detí vo vynovených priestoroch na Záhrebskej
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Bratislavská mestská časť Staré Mesto otvára v pondelok (16. 4.) jasle na Záhrebskej ulici. Tie sa do zrekonštruovaných priestorov presťahovali z predchádzajúcej adresy na Hollého ulici. Dôvodom bolo, že po plánovanej dostavbe a nadstavbe Onkologického ústavu sv. Alžbety na Heydukovej ulici by v doterajších priestoroch nespĺňali zákonné normy.

„Ako jediná mestská časť v Bratislave prevádzkujeme dvoje detských jaslí. Tieto na Záhrebskej sú najmodernejšie a čo je najpodstatnejšie, spĺňajú najprísnejšie kritériá tzv. jasličkového zákona, ktorý vlani schválil parlament,“ skonštatoval staromestský starosta Radoslav Števčík. Presťahovaním do nových priestorov sa zároveň zvýšila kapacita jaslí z pôvodných 16 na 30 detí. K dispozícii tak budú dve triedy, spolu s vlastnou kuchyňou spojenou s jedálňou a dvorom.

Nielen pre Staromešťanov

Podľa zákona môže dieťa do jaslí umiestniť rodič, ktorý sa pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej škole, rodič, ktorý vykonáva aktivity spojené so vstupom alebo s návratom na trh práce alebo vykonáva zárobkovú činnosť.

Do jaslí na Záhrebskej môže svoje dieťa dať nielen Staromešťan, ale aj rodič z inej mestskej časti. „Staromešťan dopláca mesačne na službu 20 eur a Nestaromešťan 120 eur,“ doplnila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Museli sa presťahovať

Samotná rekonštrukcia priestorov na Záhrebskej ulici trvala zhruba šesť mesiacov a náklady dosiahli 240 000 eur. Celý proces trval asi rok. Rekonštrukcia bola pritom dobrovoľným príspevkom Onkologického ústavu, ktorý plánuje rozšíriť do budúcnosti svoje priestory. Po ich dostavbe a nadstavbe by ale jasle na Hollého nespĺňali viaceré podmienky, napríklad svetlo-technické.

Jasle sa tak museli presťahovať a mestská časť pre ne našla priestory práve na Záhrebskej ulici, odkiaľ pred časom presťahovala denný stacionár. Tieto priestory boli pritom pôvodne projektované práve ako detské jasle, preto boli podľa samosprávy vyhodnotené ako najvyhovujúcejšie pre jasle z Hollého ulice.

Staré Mesto prevádzkuje v súčasnosti dvoje jasle. Tie na Záhrebskej majú kapacitu 30 detí, na Čajkovského 45 detí. Či bude mestská časť uvažovať nad ďalšími jasľami, bude podľa samosprávy závisieť od budúceho vývoja populácie.

Nové detské jasle v Starom Meste
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM