Samospráva

Staré Mesto odstraňuje výtlky. Predkladá návrh na návratnú pomoc

V týchto dňoch by mali cestári aktuálne pracovať na Kúpeľnej, Chorvátskej, Flöglovej a Björnsonovej ulici a tiež na ulici Boženy Nemcovej.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto odstraňuje výtlky. Predkladá návrh na návratnú pomoc
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Staré Mesto pokračuje v odstraňovaní výtlkov a oprave komunikácií vo svojej správe. V týchto dňoch by mali cestári aktuálne pracovať na Kúpeľnej, Chorvátskej, Flöglovej a Björnsonovej ulici a tiež na ulici Boženy Nemcovej. Informuje o tom mestská časť na svojej webovej stránke. Prostredníctvom nej majú zároveň obyvatelia Starého Mesta možnosť priamo nahlasovať lokality s ďalšími výtlkmi, ktoré je treba odstrániť.

Finančná pomoc od vlády

V súvislosti s opravami komunikácií predkladá starosta Radoslav Števčík na najbližšie rokovanie miestneho zastupiteľstva materiál o uzatvorení zmluvy o návratnej finančnej výpomoci. Tá sa týka dvoch miliónov eur, ktoré môže vláda vyčleniť na pomoc pre samosprávu.

Vláda totiž na svojom minuloročnom decembrovom zasadnutí okrem iného súhlasila s uvoľnením milióna eur na rekonštrukciu ciest v tejto mestskej časti a zároveň s poskytnutím spomínaných dvoch miliónov eur ako návratnej finančnej pomoci. Tá by bola bezúročná, so splatnosťou do konca roka 2023.

„Finančnú výpomoc mestská časť použije na opravu povrchu komunikácií Strážnická, Justičná, Senická, Lermontovova, Mariánska, Tobrucká, Holubyho, Blumentálska, Na Kalvárii, Svoradova, Beskydská, Benediktiho a Dobrovského,“ uvádza sa v predkladanom materiáli. Zoznam konkrétnych ciest vypracovalo investičné oddelenie staromestského miestneho úradu a následne bol predložený vláde. Akákoľvek zmena v rámci zoznamu navrhnutých ciest, ktoré by boli takto rekonštruované a opravované, je možná len po súhlase ministerstva financií.

Asfalt má 50 rokov

Mestská časť má v správe viac ako 64,25 km miestnych komunikácií III. a IV. triedy. Mnohé z nich sú v nevyhovujúcom a zlom technickom stave, na niektorých sú ešte pôvodné asfaltové vrstvy spred 50 rokov. Nebezpečné sú tiež viaceré chodníky s chýbajúcim bezbariérovým napojením na cesty. Na komplexnú opravu všetkých ulíc by samospráva potrebovala okolo 24 miliónov eur, ktoré však nemá.

Rozpočtové možnosti mestskej časti umožňujú vyčleniť na rozsiahlejšiu rekonštrukciu komunikácií maximálne 500 000 eur ročne. Miestny úrad v tejto súvislosti už niekoľkokrát predložil poslancom návrh na zobratie úveru, dostatočnú podporu medzi nimi ale nenašiel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM