Správy Samospráva

Staré Mesto odstráni nebezpečné stromy na Jakubovom námestí

Miestna samospráva tak urobí na základe odborného dendrologického posudku, podľa ktorého sú niektoré stromy v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto odstráni nebezpečné stromy na Jakubovom námestí
Zdroj: Google Maps

Zeleň na Jakubovom námestí v bratislavskom Starom Meste by mala byť o čosi bezpečnejšia. Mestská časť si totiž nechala vypracovať odborný dendrologický posudok na niektoré stromy a dreviny, ktoré sa jej nepozdávali a mohli by byť v zlom zdravotnom stave. Týkal sa ôsmich stromov, ktoré mestská časť vytypovala na výmenu. „Posudok odporúča tieto stromy na odstránenie,“ uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Stromy vymenia najskôr na jeseň

K výmene siedmich drevín v havarijnom stave a jednej náletovej dreviny by mala miestna samospráva pristúpiť v období jesene alebo zimy. Na Jakubovom námestí sa podľa vypracovanej inventarizácie drevín z roku 2016 nachádza celkovo 68 stromov.

Podobne pritom samospráva postupovala v prípade stromov na Hviezdoslavovom námestí. Aj pre tie bola v uplynulom roku vypracovaná inventarizácia drevín, v rámci ktorej bolo skontrolovaných 161 stromov. „Na Hviezdoslavovom námestí sa vykonávajú práce tak, aby bola zabezpečená bezpečnosť námestia,“ skonštatovala Gubková.

Plánovaná revitalizácia

Staré Mesto zároveň plánuje celé územie Jakubovho námestia zrevitalizovať. V súčasnosti vyhodnocuje dáta z verejnej ankety, ktorú na jar vyhlásila samospráva. Jej výsledky majú slúžiť ako jeden z podkladov zadania revitalizácie tohto územia. Následne bude vypracovaná štúdia obnovy parku a okolitých komunikácií, po nej bude nasledovať projektová a realizačná dokumentácia.

Jakubovo námestie je situované medzi ulicami Klemensova a Lazaretská. V minulosti sa tu nachádzali oráčiny, záhrady a sady, obytné a nájomné domy sa začali stavať vraj koncom 19. storočia. Námestie pomenovali podľa prvého bratislavského richtára Jakuba, ktorý dostal od panovníka Ondreja III. rozsiahle majetky a privilégiá.

Revitalizácia Jakubovho námestia - anketa
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM