Samospráva

Staré mesto navrhuje upraviť otváracie hodiny prevádzkam v centre mesta

Mestská časť prišla s novým návrhom, v ktorom prevádzkam a obchodom v bratislavskom Starom Meste navrhujú opäť upraviť otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Staré mesto navrhuje upraviť otváracie hodiny prevádzkam v centre mesta
Zdroj: TASR

Po tom, čo v marci neschválili staromestskí poslanci pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý upravuje otváracie hodiny staromestským podnikom, prichádza mestská časť s novým. Podniky by podľa neho mali v nedeľu až vo štvrtok zatvárať o polnoci, v piatok a sobotu o jednej v noci.

Pripomienkovať je možné do 11. septembra

Všeobecná prevádzková doba v podnikoch poskytujúcich pohostinské služby v Starom Meste je určená v pondelok až nedeľu do 22. hodiny. Dlhšie môžu mať otvorené len podniky, ktoré majú okná a výklady bez možnosti otvárania, ich prevádzka je vybavená funkčnou vzduchotechnikou a vstup pre zákazníkov je zabezpečený cez pevné zádverie s dvoma dverami.

Do 4. hodiny rannej by mohli mať otvorené podniky, ktoré poskytujú služby v podzemných podlažiach. Taktiež však musia splniť niektoré z uvedených technických podmienok. Ak vstup do podniku v Starom Meste vedie z dvora či cez priestor bytového domu a na dvor smeruje aspoň jedno okno z prevádzky, ktoré sa dá otvoriť, podnik má mať v pondelok až nedeľu záverečnú o 22. hodine.

Pri vonkajšom sedení, ktoré je mimo dvora, by mali byť podniky otvorené bez hudobnej produkcie v pondelok až nedeľu od 8. do 23. hodiny, vo dvore do 22. hodiny. Predaj v obchode má trvať od 6. do 22. hodiny. Mestskej časti môžu obyvatelia i podnikatelia posielať pripomienky k tomuto návrhu VZN do 11. septembra.

Prečítajte si aj: Staromešťanov trápi nedodržiavanie prevádzkových hodín podnikov

Mestská časť dostáva sťažnosti od obyvateľov

Bratislavská mestská poslankyňa Soňa Svoreňová, ktorá je šéfkou mestskej komisie pre cestovný ruch a členkou komisie kultúry a ochranky historických pamiatok, povedala, že návrh nebol odkonzultovaný so zástupcami majiteľov prevádzok v Starom Meste. Podľa nej by mala samospráva hľadať riešenia akceptovateľné pre obyvateľov i podnikateľov. Svoreňová sa obáva, že návrh môže priniesť presný opak toho, čo je jeho cieľom.

Mestská časť však tvrdí, že už dlhodobo dostáva sťažnosti od Staromešťanov, ktorým sa pre hluk z podnikov nedá v noci spávať. „Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu,“ povedal v minulosti starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Čítajte aj: Zatvorenie podnikov v podhradí bude atentátom na spoločenský život

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM