Samospráva

Staré mesto možno príde o svoju budovu. Maják nádeje ide v piatok do dražby

Bratislavské Staré Mesto je o krok bližšie k tomu, že príde o budovu Majáka nádeje na Karpatskej ulici. Tú čaká v piatok dražba.

Ilustračný obrázok k článku Staré mesto možno príde o svoju budovu. Maják nádeje ide v piatok do dražby
Zdroj: Dnes24.sk

Tú predalo ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún neziskovej organizácii Maják nádeje, avšak s predkupným právom zapísaným v katastri nehnuteľností a na liste vlastníctva.

„Na piatok 9. septembra ráno totiž okresný súd vyhlásil verejnú dražbu na budovu, ktorú mala nezisková organizácia používať v rámci projektu pomoci týraným matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia a bez strechy nad hlavou,“ uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík.

Mestská časť urobila všetko preto, aby zachránila situáciu

Mestská časť pritom podľa neho za posledného jeden a pol roka urobila všetky zákonné kroky, informovala všetky kompetentné orgány a vyčerpala všetky možnosti, aby predišla situácii a zvrátila to, čo môže nastať koncom tohto týždňa. Teda, aby bola budova neziskovej organizácie v dražbe predaná.

Ide pritom o majetkový vklad mestskej časti do uvedenej organizácie, kde jej partnerom je občianske združenie Priatelia, teda bývalá Nadácia Markíza. Konaním riaditeľa a štatutára organizácie Pavla Ruska však časom vznikol dlh vo výške 600 000 eur a následne bol vydaný príkaz na exekúciu.

Kde bude pokračovať pomoc ženám zatiaľ nie je jasné

Starosta v tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že miestne zastupiteľstvo ešte v novembri minulého roka schválilo uznesenie. Ním mala byť doručená žaloba na zrušenie neziskovej organizácie a na jej likvidáciu. „Okresný súd však nekonal a do dnešného dňa nebol urobený žiadny právny krok vo veci našej žaloby. Ak by konal, ako mal, bezodkladne, dnes by sme tu nemuseli sedieť,“ konštatoval Števčík.

V súčasnosti nie je podľa Števčíka jasné, ako bude pokračovať pomoc týraným ženám s deťmi z Majáka nádeje na Karpatskej ulici. Aj keď nie je poskytovanie takejto starostlivosti v kompetencii mestských častí, ale kraja, samospráva je však pripravená spolupodieľať sa na pomoci ženám, ktoré to potrebujú. Napriek tomu, že na Karpatskej ulici to už momentálne nie je možné zabezpečiť, do budúcna ako jedna z možností prichádza do úvahy budova na Smrečianskej ulici.

Čítajte aj: Príde Staré Mesto o jednu zo svojich budov?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM