Samospráva

Staré mesto chce rekonštruovať chodníky a cesty. Plánuje si na to zobrať úver

Bratislavské Staré Mesto plánuje masívnu rekonštrukciu ciest a chodníkov v správe mestskej časti. Na ich obnovu si chce vziať úver.

Ilustračný obrázok k článku Staré mesto chce rekonštruovať chodníky a cesty. Plánuje si na to zobrať úver
Zdroj: Facebook

Vyplýva to zo zámeru samosprávy na čerpanie úveru na rekonštrukcie komunikácií v správe mestskej časti, ktorý Miestna rada mestskej časti Bratislava – Staré Mesto odporučila prerokovať na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v utorok 20. septembra.

Mestská časť nemá dostatok financií na opravu všetkých ciest

Mestská časť má v správe viac ako 64,5 kilometrov komunikácií. Podľa aktuálneho stavu komunikácií by samospráva potrebovala 23 384 419 eur, aby zrekonštruovala všetky chodníky, cesty a schody.

„Mestská časť získa zo zvýšenia dane z nehnuteľnosti zhruba 400-tisíc eur ročne, tieto peniaze chceme použiť výlučne na úpravu verejných priestranstiev a opravu chodníkov a ciest. Ak by sme každý rok zrekonštruovali cesty a chodníky len za tých 400-tisíc, trvalo by vyše 58 rokov, kým by sme opravili aj poslednú ulicu. Preto navrhujeme riešiť väčšiu časť ciest a chodníkov v najbližších dvoch rokoch z úveru, ktorý by mestská časť získala za veľmi výhodných úverových podmienok,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Výhodný úver

Jedným z dôvodov zámeru na čerpanie úveru sú veľmi nízke úrokové miery na bankovom trhu, ktoré sa pohybujú na úrovni 0,35 % p.a. Výška úveru by mala byť 4 milióny eur, splatnosť 10 rokov. Mestská časť by tak za dva roky kompletne zrekonštruovala toľko ciest a chodníkov, koľko by za normálnych okolností opravila za 10 rokov.

„Prakticky 30 rokov sa cesty a chodníky v Starom Meste len plátali. Som presvedčený, že to Staromešťanom dlžíme. Vlani a tento rok sme zrekonštruovali najviac ciest a chodníkov za posledné roky a reakcie obyvateľov boli pozitívne. Chceme do konca volebného obdobia opraviť desiatky ďalších ulíc. Verím, že poslanci miestneho zastupiteľstva tento zámer podporia a umožnia tak zvýšenie kvality bývania obyvateľov mestskej časti,“ dodal starosta Radoslav Števčík.

Čítajte aj: V Dúbravke pokračujú v opravách ciest a chodníkov

Opravy v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM