Samospráva

Staré Mesto ani Petržalka nesúhlasia s VZN o miestnom poplatku za rozvoj

Práve v otázke, ako by sa mal príjem z miestneho poplatku za rozvoj deliť medzi mesto a mestské časti, je dlhodobý spor medzi primátorom hlavného mesta a starostami samospráv.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto ani Petržalka nesúhlasia s VZN o miestnom poplatku za rozvoj
Zdroj: TASR

Staré Mesto a Petržalka nesúhlasia s návrhom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj, ktoré chce primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal predložiť na novembrové rokovanie mestských poslancov.

Primátor vs. starostovia

V súvislosti s miestnym poplatkom a jeho prerozdelením však poslanci Starého Mesta aj Petržalky neschválili návrh zmeny štatútu Bratislavy. Ten vypracovali traja starostovia, za Petržalku Vladimír Bajan, za Devínsku Novú Ves Milan Jambor a starosta Vrakune Martin Kuruc.

Práve v otázke, ako by sa mal príjem z miestneho poplatku za rozvoj deliť medzi mesto a mestské časti, je dlhodobý spor medzi primátorom hlavného mesta a starostami jednotlivých bratislavských miestnych samospráv.

Primátor síce v septembri na zasadnutí mestského zastupiteľstva uviedol, že ho navrhuje deliť percentuálne v pomere 50:50, Regionálne združenie bratislavských mestských častí však upozorňuje, že z predkladaného mestského návrhu VZN je zrejmé, že mestské časti akoby ostávali mimo hry.

„Vzhľadom na problém oznamovacej povinnosti, ktorá je v tomto nariadení navrhovaná v rozpore so zákonom a predvídateľnými problémami spojenými so správou miestneho poplatku, keďže celá agenda sa odvíja od činnosti stavebných úradov, nepovažujeme za správne ponechanie kompetencie správcu tohto poplatku mestu, preto s predloženým návrhom nariadenia nesúhlasíme,“ píše sa v stanovisku mestskej časti Petržalka.

Petržalka navrhuje správu miestneho poplatku za rozvoj preniesť štatútom na bratislavské mestské časti, ktoré vykonávajú pôsobnosť stavebných úradov.

Návrh zmeny

V návrhu zmeny štatútu hlavného mesta sa uvádza, že výnos z miestneho poplatku za rozvoj by sa mal deliť medzi mestské časti a mesto v pomere 68:32. Takéto percentuálne delenie je odôvodňované napr. výsledkami analýzy kompetencií miestnych samospráv a samosprávy hlavného mesta.

Návrh podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka teda vychádza z jednotného stanoviska starostov 17 mestských častí, ktorých dokázal primátor mesta spojiť, aj keď majú v iných otázkach rozdielne názory. Podľa nich je totiž efektívnejšie, aby miestny poplatok za rozvoj spravovali mestské časti, kde sú aj stavebné úrady.

Argumentom má byť aj fakt, že 70 percent oblastí, na ktoré by sa mohli použiť vyzbierané peniaze z poplatku, sú v kompetencii samospráv mestských častí.

Mestská časť nedostane nič

Výrazný nesúhlas so zmenou štatútu prejavil v diskusii staromestský poslanec Martin Borguľa. Ten je toho názoru, aby sa výnosy z poplatku zbierali centrálne na magistráte. Zároveň by sa podľa neho mala zriadiť komisia zložená zo zástupcov mesta a mestských častí, ktorá by financie následne prerozdeľovala do jednotlivých miestnych samospráv.

Poslanec vo svojich argumentoch zdôrazňoval, aby sa nezabúdalo, že iné mestské časti, napr. Petržalka či Devínska Nová Ves, vyzbierajú na poplatku omnoho viac ako Staré Mesto. Ak by sa výnosy delili medzi mesto a mestské časti v pomere, ktorý navrhujú starostovia, centrálna mestská časť by dostala menej ako v prípade, keby sa to delilo v uvedenej komisii.

„Mestská časť nedostane nič,“ podotkol staromestský starosta na margo takéhoto návrhu. Nerobí si totiž ilúzie, že by to za súčasných vzťahov medzi mestom a mestskými časťami fungovalo podľa predstavy poslanca Borguľu.

Argumentoval napríklad tým, že mesto sa ani v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ nepýtalo Starého Mesta, či niečo nepotrebuje a keby mestská časť o dotáciu vraj sama nepožiadala, nedostala by nič. Súhlas s návrhom zmeny štatútu nakoniec cez miestne zastupiteľstvo neprešiel, podporili ho len štyria poslanci. Nesúhlas vyjadrili šiesti poslanci a ôsmi sa hlasovania zdržali.

Revitalizácia Židovskej ulice
3
Galéria
Foto: Jakub Slameň / Zdroj: BA - Mestská časť Staré Mesto
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM