Tomáš Stupavský Rôzne

Staré električky: V Bratislave nepotrebné vozidlá, inde vo svete symboly mesta

Pamätáte si na časy, keď legendárna električka ČKD Tatra T3 začala brázdiť po bratislavských uliciach? V súčasnosti už je postupne tento typ v našom hlavnom meste nahradzovaný novými vozidlami. Avšak niektoré mestá vo svete si svoje staré električky veľmi vážia.

Ilustračný obrázok k článku Staré električky: V Bratislave nepotrebné vozidlá, inde vo svete symboly mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok oslavuje električková doprava v Bratislave jubilejné 120 výročie. V rámci tohto dlhého obdobia ste sa mohli v hlavnom meste previesť niekoľkými typmi električiek. Asi najpamätnejšou pre nás ostane električka ČKD Tatra T3. V Československu sa ich vyrobilo takmer 14-tisíci kusov. Ale ruku na srdce, nie ste radi, že sú tieto staré električky postupne sťahované z obehu?

V súčasnosti Dopravný podnik Bratislava (DPB) vo veľkom modernizuje svoj vozový park a vďaka tomu nám už po koľajniciach jazdí čoraz väčší počet nových električiek. Avšak nie všade vo svete je proces modernizácie vítaný. Nájdu sa aj mestá, kde sú obyvatelia na svoje staré električky hrdí.

Lisabon

Jazda starou električkou v Lisabone patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Okrem toho, že sú veľkou atrakciou pre turistov, sú bežným dopravným prostriedkom pre domácich obyvateľov. Sú malé a tak sa vedia ľahko pohybovať v úzkych uličkách portugalskej metropole.

Zürich

V najväčšom meste Švajčiarska sa dá taktiež previesť vskutku zachovalou starou električkou. Vozidlo s názvom Tram 2000 bolo zavedené do prevádzky už v roku 1976 a do dnes sa využíva v mestskej hromadnej doprave.

Hongkong

Viac ako sto rokov už je v prevádzke jediný výlučne dvojposchodový električkový systém na svete. V Hongkongu je tento typ dopravy stále veľmi populárny. Priviezli ho sem z Anglicka ešte v 19. storočí. Turisti jazdu týmito električkami doslova vyhľadávajú. Preprava môže trvať od 15 minút do 1,5 hodiny.

San Francisco

Najznámejšia električka jazdí asi na západnom pobreží Spojených štátov amerických. V San Franciscu je cestovanie električkou skutočným zážitkom. Ročne sa touto známou električkou odvezie až 7 miliónov návštevníkov.

Rio de Janeiro

Naozaj staré električky premávajú v brazílskom Riu. Žltá električka pravidelne jazdí medzi veľkomestom a predmestím Santa Teresa. Pri svojej ceste vydáva vozidlo strašne veľký rachot a ľudia obľubujú do nej naskakovať, aj keď ide v plnej rýchlosti. Nie je divu, že kvôli tomu dochádza k vážnym nehodám.

Fotky električiek nájdete vo fotogalérii.

Prečítajte si tiež: Po Bratislave už jazdí 19 nových električiek

Zdroj foto: wikipedia.org

Električky vo svete
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM