Nina Táborská Rôzne

Páchateľ, ktorý nelegálne vyrúbal stromy na Vajnorských jazerách, je stále neznámy

Na nepovolený výrub stromov na Vajnorských jazerách v mestskej časti Bratislava-Vajnory dostal miestny úrad dva telefonické a dva e-mailové podnety od obyvateľov lokality, ktorú Vajnorčania nazývajú Báger. Upozornili na výrub stromov medzi veľkým a malým Vajnorským jazerom.

Ilustračný obrázok k článku Páchateľ, ktorý nelegálne vyrúbal stromy na Vajnorských jazerách, je stále neznámy
Zdroj: TASR

„Týmto problémom sme sa okamžite zaoberali. Po prešetrení udalosti sme zistili, že ide o nepovolený výrub drevín, keďže mestská časť na tento výrub nedostala v minulosti žiadosť o vydanie súhlasu na výrub drevín, ani takéto rozhodnutie nevydala,“ uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva.

Konkrétne ide o desať kusov vysokých dospelých stromov druhu topoľ biely, s obvodom pňov v mieste rezu 110 – 500 cm.

„Dreviny boli v dobrej zdravotnej kondícii, bez známok závažného poškodenia, páchateľ ich zrezal bez povolenia a veľmi nešetrným spôsobom. Všetka drevná hmota ostala pováľaná na mieste, ktoré pripomínala rúbanisko. O vzniknutej situácii sme informovali vlastníkov pozemku a vyzvali ich na zákonné naloženie s drevnou hmotou na danej parcele,“ doplnila Tatiana Páleníková z referátu životného prostredia a vodného hospodárstva MÚ Vajnory.

Ako dodala, týmto konaním došlo k porušeniu zákona o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého sa zakazuje poškodzovať a ničiť dreviny, a zákona, keď sa na výrub dreviny vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody, ak tento zákon neustanovuje inak.

Barbarsky a v rozpore so zákonom

Súhlas na výrub dreviny sa môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny, vplyvov na zdravie človeka a po vyznačení výrubu dreviny.

Po miestnej obhliadke pracovníkmi ochrany prírody prišli preveriť a zistiť skutkový stav aj príslušníci štátnej a mestskej polície na ďalšie vyšetrovanie.

„Správanie páchateľov, ktorí barbarským spôsobom a v rozpore so zákonom vyrúbali krásne a hodnotné stromy, je neospravedlniteľné. Svojím skutkom spáchali nezanedbateľnú škodu na životnom prostredí. Mestskej časti úprimne záleží na tom, aby sa vec vyriešila a páchatelia boli za tento čin potrestaní. Preto podala v danej veci trestné oznámenie. Rovnako chceme apelovať na obyvateľov, aby v prípade, že boli alebo budú svedkom podobného konania, vec čo najskôr oznámili na miestny úrad alebo políciu,“ dodal starosta.

Prečítajte si tiež: Stromy v Novom Meste padli na úkor nového klientského centra. V tom má sídliť rezort vnútra

Páchatelia sa dosiaľ nenašli. „MÚ preto opätovne vyzval obyvateľov mestskej časti na poskytnutie akýchkoľvek informácií a poznatkov, ktoré by mohli byť nápomocné v konaní ohľadom nepovoleného výrubu desiatich vzrastlých topoľov v lokalite Vajnorské jazerá. Verím, že si obyvatelia aj vďaka tejto udalosti uvedomia, že životné prostredie v našej mestskej časti je potrebné chrániť. Nie je teda prijateľné rúbať stromy bezdôvodne a v rozpore so zákonom, lebo zeleň v mestskom prostredí je vzácna a pre život v meste nevyhnutná,“ uzavrel Ján Mrva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM