Michaela Katonová Správy

Srnku v mestských lesoch uštvali domáci miláčikovia

Mladú srnku v bratislavských mestských lesoch tento týždeň uštvali dva voľne pustené psy, neďaleko rodinných domov na Kolibe. Majitelia ich totiž nemali na vôdzke, tvrdí to organizácia Mestské lesy v Bratislave. Tá ľudí upozorňuje, že voľným pohybom psov porušujú zákony.

Ilustračný obrázok k článku Srnku v mestských lesoch uštvali domáci miláčikovia
Zdroj: Dnes24.sk

Podobné prípady sa podľa slov Petra Pivka z Mestských lesov stávajú, lebo len minimum majiteľov psov má svojich miláčikov na vôdzke. „O mnohých prípadoch sa ani nedozvieme, lebo sa stanú na odľahlých miestach,“ podotkol. Podľa organizácie však prípadov z roka na rok pribúda.

„Vystresovaná srnka hnaná psom narazila do plotu vodojemu nad elektrickým vedením na Kolibe a zlomila si väz,“ povedal Pivko.

Pivko vraví, že nedisciplinovaných majiteľov psov upozorňujú. Voľným pohybom psov totiž podľa neho porušujú až tri zákony, ktoré to riešia. „Zákon o lesoch, o poľovníctve a zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov,“ vymenoval.

Organizácia tiež poukazuje na to, že každý voľne pobehujúci pes po lese ruší lesnú zver, a to nielen na jar v čase párenia a vyvádzania mladých.

Mestské lesy už uverejnili fotografiu uhynutej srnky aj na svoj profil na sociálnej sieti. „Rozhodli sme sa, že ich budeme zverejňovať. Možno to pomôže, keď už nepomôžu naše výzvy i upozornenia majiteľov psov, že psy v lesoparku majú byť na vôdzkach,“ dodáva mestská organizácia.

Prečítajte si tiež: Ľudí na zastávke v lesoparku prekvapil vyše 200-kilový diviak

Zdroj foto: Mestské lesy v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM