Alexandra Húsková Šport

Squash priťahuje svojou dynamikou. Svojich priaznivcov má vo všetkých vekových kategóriách

Squash je náročným športom, ktorý láka svojou rýchlosťou a okamžitou orientáciou na kurte. V špeciálne postavenom sklenenom kurte prebehol aj trojdňový maratón súbojov o titul Majstra Slovenska v squashi.

Ilustračný obrázok k článku Squash priťahuje svojou dynamikou. Svojich priaznivcov má vo všetkých vekových kategóriách
Zdroj: Dnes24.sk

Športových fanúšikov potešil turnaj 20. ročníka trojdňového maratónu Majstrovstiev Slovenska v squashi SWAN Cup 2016 v bratis­lavskom obchodnom centre. V Bory Mall sa na súboje v sklenenom kurte prišlo pozrieť približne tisíc divákov.

„Je to náročný šport pre dynamických ľudí,“ priblížil Dušan Richtarik, riaditeľ majstrovstiev. Popularita tohto športu za posledné roky podľa jeho slov mierne poklesla, v Bratislave však squash aktívne hrá približne dve tisíc ľudí. Popularita tohto športu utrpela podľa Richtarika aj tým, že doteraz nebol zaradený medzi olympijské športy.

Majstrovstvá Slovenska v squashi boli rozdelené do dvoch kategórií, muži a ženy. Na turnaj sa zúčastnilo 32 mužov a 12 žien, štyria hráči postúpili do hlavnej súťaže z kvalifikácie.

Prečítajte si aj: Národný beh Devín-Bratislava sa blíži, kde v hlavnom meste nájdete najlepšie miesta na tréning?

Rýchly a aktívny šport

Soňa Vlnová z klubu Imet sa squashu aktívne venovala pred jedenástimi rokmi, ešte pred nástupom na materskú dovolenku. „Napriek tomu, že už dlhší čas som netrénovala, rada som prišla podporiť rozvoj squashu svojou účasťou,“ uviedla matka štyroch detí. Na turnaji sa umiestnila na výbornom, štvrtom mieste.

„Na majstrovstvách sa mi hralo výborne, okrem posledného zápasu, kedy mi už došli sily. Je tu však výborná atmosféra, mne osobne sa na tomto kurte hralo lepšie ako počas turnajov v minulých rokoch,“ povedal pre Bratislava24.sk Peter Hrúzik, jeden zo športovcov. Squashu sa venuje už 12 rokov.

Papierovým favoritom na zisk celkového prvenstva bol jeden z trojice najvyššie nasadených hráčov Tomáš Tóth a Marek Manik (obaja z klubu IMET SK Ba) alebo Miroslav Celler (HNTN Ba). V kategórii mužov si nakoniec prvé miesto vybojoval Miroslav Celler.

Najväčšími favoritkami boli Lucia Eckerová (SC Fajn Club BA) a Andrea Malinová (1SSK BA). Medzi ženami sa na prvom mieste umiestnila Andrea Malinová, ktorá si titul Majsterka Slovenska získala už pod druhýkrát.

Prečítajte si aj: V Petržalke možno už čoskoro vznikne pumptracková dráha. Viete o čo ide?

SWAN Cup - Majstrovstvá Slovenska v squashi mužov a žien
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM