Nina Táborská Rôzne

Na spustnutej terase pod pyramídou vybudovali komunitnú záhradu. Rozhlas sa rozhodol pokračovať bez nich

Projekt Záhrady Pod Pyramídou sa začal rozbiehať ešte v septembri minulého roka. RTVS sprístupnili terasy pod rozhlasovou pyramídou a OZ Jedlé mesto, dobrovoľníci a záhradkári tu vytvorili obľúbenú komunitnú záhradu. Otvorili sa brány do priestoru viac ako 30 rokov uzamknutého...

Ilustračný obrázok k článku Na spustnutej terase pod pyramídou vybudovali komunitnú záhradu. Rozhlas sa rozhodol pokračovať bez nich
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2014 sa nevyužívané terasy začali meniť na miesto stretnutí, oddychu a tiež pestovania rastlín. Vďaka OZ Jedlé mesto tu vznikla Záhrada Pod Pyramídou a v réžii RTVS sa tu zase konali rôzne koncerty a podujatia, napríklad tiež Vianočné trhy. Koncom augusta 2015 zo strany RTVS však prišla výpoveď zmluvy.

OZ JEdlé mesto: Rovnocenný vzťah, ktorý rovnocenný nebol

Samotná záhrada Pod Pyramídou sa od svojho otvorenia pýšila rastúcou popularitou a obľúbenosťou. Zakrátko sa stala vyhľadávaným miestom v Bratislave. Viac než stovka aktívnych záhradkárov sa tu pravidelne stretávala a vymieňala si svoje záhradkárske skúsenosti. Miesto tu našli aj tí najmenší, ktorých záhrada naučila, ako sa starať o rastliny a pestovať nielen plody, ale aj pozitívny vzťah k záhradkárčeniu.

Prečítajte si o začiatkoch záhrady tu: ROZHOVOR: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to! Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu

„Na ešte donedávna neudržiavanom mieste tak zrazu prebiehali pestré sociálne interakcie a vznikali nové priateľstvá. To všetko však bolo možné len vďaka obrovskému množstvu hodín dobrovoľnej práce, vedomostiam a skúsenostiam zapojených ľudí – organizačného tímu (členov z OZ Jedlé mesto a iniciatívy Na Streche) a mnohých dobrovoľníkov, susedov, spolupracovníkov, ktorým sa spoločne podarilo premeniť dovtedy neprístupný priestor na unikátne živé miesto,“ stojí v stanovisku OZ Jedlé mesto.

Napriek pozitívnym ohlasom zo strany verejnosti sa RTVS rozhodlo spoluprácu s neziskovým občianskym združením ukončiť. „Ukázalo sa, že zdanlivo rovnocenný vzťah oboch partnerov deklarovaný zmluvou o spolupráci, tak úplne rovnocenným nebol,“ informuje OZ Jedlé mesto.

RTVS: Neprofesionálny prístup

RTVS chce momentálne pokračovať v projekte Pod Pyramídou „bez jeho autorov, iniciátorov a spoluzakladateľov“ a podľa občianskeho združenia im vo svojich vyjadreniach upiera autorstvo projektu a marginalizuje ich rolu a prínos v tomto úspešnom projekte. RTVS s tým nesúhlasí a autorstvo projektu záhrady nepreberá. „Nikto nespochybňuje, že komunitná záhrada bola iniciatíviou Jedlého mesta,“ povedal PR manažér Juraj Kadáš zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS, podľa ktorého tiež oživenie priestoru nie je zásluhou len občianskeho združenia.

„Projekt Záhrada Pod Pyramídou považujeme na základe pozitívnych ohlasov verejnosti za veľmi úspešný. Dlhodobo sme však boli nespokojní s tým, ako sa OZ Jedlé mesto o priestor Záhrady Pod Pyramídou stará. Keďže OZ Jedlé mesto podľa nášho najlepšieho vedomia viacnásobne porušilo vzájomne dohodnuté zmluvné podmienky, dňa 25. 8. 2015 sme im adresovali doporučený list s oznámením o výpovedi zmluvného vzťahu. Následne začala plynúť 3-mesačná výpovedná lehota,“ vysvetlil Kadáš.

Na vysťahovanie majú záhradkári tak čas od konca tohto mesiaca. „Nechceli sme nič iné, než profesionálny prístup, no bohužiaľ sme sa ho nedočkali,“ dodal Kadáš, podľa ktorého sa v priestore terás budovy Slovenského rozhlasu chystá viacero predvianočných aktivít a v záhrade chcú pokračovať opäť na jar, no bez OZ Jedlé mesto.

Týmto rozhodnutím však podľa občianskeho združenia prerušuje RTVS osobné väzby, ktoré prirodzene vznikli medzi ľuďmi, ktorí spoluvytvárali a starali sa o tento mestský priestor a investovali do jeho oživenia množstvo svojho času a energie, bez nároku na honorár.

Na svojom pôvodnom mieste nekončí len jedna záhrada

V týchto dňoch tak pracujú členovia Jedlého mesta spolu so záhradkármi a ďalšími dobrovoľníkmi, susedmi a podporovateľmi na prevoze rastlín, zeminy, boxov na pestovanie a ďalšieho vybavenia záhrady na iné miesto, kde budú uskladnené počas zimy. Dúfajú, že na jar budú pokračovať vo svojej misii, avšak, na novom mieste.

Za posledné mesiace to však nie je jediná záhrada, ktorá končí na svojom pôvodnom mieste. Končí tiež záhrada na Sasinkovej. V priebehu súčasnej sezóny majiteľ priestoru na Sasinkovej totižto avizoval OZ Vnútroblok, ktoré záhradku založilo, predaj priestoru a teda nevyhnutnosť presťahovania záhrady.

V tom čase už Vnútroblok komunikoval ohľadom nového priestoru na nevyužívanom dvore Špeciálnej materskej a základnej školy na Karpatskej ulici. Viac sa dočítate tu: Mobilná záhrada na Sasinkovej končí. Na novom mieste spojí susedov s deťmi zo Špeciálnej základnej školy na Karpatskej

Foto: OZ Jedlé mesto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM