Kultúra

Sprievodca socialistickou Bratislavou: Opisuje krásu stavieb často odsudzovaných pre výzor aj ideológiu

Bizarný zašlý pôvab socialistických stavieb nášho mesta opísala v knihe BLOK mladá grafická dizajnérka Michaela Kompaníková.

Ilustračný obrázok k článku Sprievodca socialistickou Bratislavou: Opisuje krásu stavieb často odsudzovaných pre výzor aj ideológiu
9
Galéria
Zdroj: BLOK FB

Prečo má Bratislava nielen jedno UFO, kde sa nachádza prvý panelák a kto daroval materiál na stavbu Istropolisu? Kde stojí Sputnik? Aké skvosty socialistickej architektúry možno nájsť v Bratislave a prečo sa oplatí ich poznať? BLOK Michaely Kompaníkovej je o stavbách, ktoré mnohí odsudzujú pre výzor aj ideológiu, ktorá ich stvorila a mnohí ich milujú práve pre ich bizarnú krásu.

Bizarná krása socializmu

Honosné hrady a paláce či uličky centra mesta – to pozná každý turista. Je načase ukázať niečo nové a zaujímavé, čím sa môžu pochváliť iba bývalé socialistické metropoly! Stavby, ktoré často vzbudzovali odstup svojou monumentálnosťou a bizarnou krásou, nájdete vo všetkých častiach Bratislavy. Skvelým sprievodcom pri pátraní po nich môže byť práve kniha Michaely Kompaníkovej.

Na stránkach BLOK-u nájdete informácie o Kamzíku, bratislavských sídliskách, internátoch, fontánach či monumentálnych socialistických stavbách ako Istropolis a hotel Kyjev.

„Prečo by sme nemohli turistom aj domácim ukázať, ako vyzerá mesto poznačené socializmom? Prečo ukazovať turistom len historické centrum, veď Bratislava má výnimočnú vlastnosť, ktorú nevyužíva. Prejdite sa alebo preveďte svojich zahraničných kamarátov po miestach, na ktorých stále cítiť duch socializmu,“ vyzýva Michaela Kompaníková.

Kniha plná zaujímavostí

„Mojou snahou v žiadnom prípade nie je adorovanie minulého režimu, zameriavame sa len na odhalenie zaujímavostí a budov, ktoré by mohli byť lákadlom pre návštevníkov bažiacich po objavovaní nevšedných a bizarných miest. Cieľom tejto knihy je práve dokázať, aký potenciál Bratislava má práve v bizarných stavbách z obdobia socializmu,“ dodáva autorka.

Kniha je plná autorských ilustrácií a textov, ktoré návštevníka Bratislavy sprevádzajú nielen históriou a technickými detailami, ale odhalia aj mnohé zaujímavosti. V BLOK-u nájdete viac než 40 autorských ilustrácií, farby akoby vytiahnuté zo starých socialistických plagátov a krásne fonty písma od slovenských a českých dizajnérov.

BLOK - Sprievodca socialistickou Bratislavou
9
Galéria
Zdroj: BLOK FB

Ukážka z kniky Michely Kompaníkovej BLOK – Sprievodca socialistickou Bratislavou

KAMZÍK

Na Kamzíku bol každý, koho rodina obýva Bratislavu aspoň 1 a pol generácie. Vidieť ho z každého kúta, ani v noci neujdete pred jeho svetielkami. Nikto nevie, prečo sa vrch volá podľa tatranského skokana, no fakt je, že jeho meno je známe na celom Slovensku. Televízna veža Kamzík stojí na rovnomennom vrchu už od roku 1975 a je vysoká 194m. Dlhé roky kraľovala najvyšším stavbám v Československu, dnes jej toto prvenstvo ostalo v rámci Bratislavy. V samotnej veži sa môžete najesť s kráľovským výhľadom vo výške 70m nad zemou. Máte pocit, že sa vám trošku točí svet? Nie, nie je to slivovica, ale otočná plošina, na ktorej sa reštaurácia nachádza a vy tak máte celé mesto pod kontrolou. Do roku 1997 ste sa mohli dokonca poprechádzať po vonkajšej plošine, kvôli silným vetrom však bola uzavretá.

Veža doteraz patrí medzi dominantu bratislavskej panorámy a málokto by jej tipoval taký vysoký vek. Napohľad pusté lesy skrývajú viac tajomstiev, ako by ste čakali. Bobová dráha, lezecké centrum, fitko v prírode, cyklo cesty, turistické chodníky, lúky, púšťanie šarkanov, opekačky, pagáče, varené víno, klobáska a veľa veľa psíkov. A lanovka. Premáva od roku 1972 a stále vyzerá rovnako. Môžete sa vyviesť na Kamzík zo Železnej studničky, alebo naopak zakončiť svoju túru a zísť do bratislavských nížin práve lanovkou. Kto ju zažil vie, že sedenie v nej pripomína školské lavice a po každom prudkejšom pohybe môže skončiť nosom v prachu. Nenechajte sa odradiť, jazda rozkošnou sedačkovou lanovkou cez les je zážitok a príjemný oddych.

Na Kamzík sa môžete dostať viacerými spôsobmi. Keďže je súčasťou mestského lesoparku a mesto ho priam obkolesuje, máte možnosť vybrať si zo 4 turistických značkovaných trás. Prípadne využite MHD č. 203 priamo od hlavnej stanice, ktorá vás dovezie k filmovým ateliérom Koliba. Odtiaľ ste na vrchu za pár minút. V prípade, že máte viac času, odporúčame trasu cez mestskú štvrť Ahoj. Od internátu Mladá garda prejdete cez koľaje a pustíte sa po Horskej ulici a potom už len do kopca, až kým nenarazíte na chatu Ahoj. Choďte za nosom, k chate totiž patrí aj farma, ktorú by ste v hlavnom meste rozhodne neočakávali. Pri chate vojdite do lesa, akýmkoľvek chodníčkom sa pustíte, každý vás dovedie až na vrchol. Nebojte sa stratiť, chodníčky sú plné bežcov a psíčkarov, ktorí vás spoľahlivo dovedú späť do civilizácie.

TIP: V samotnom „centre" diania na Kamzíku pri bobovej dráhe sú dva bufety. Nevynechajte Bufet Kamzík, ktorý sa nachádza nad asfaltkou. Rozhodne majú najlepšie pivo v okolí. Ríbezľové varené víno, podľa mnohých dní strávených s bolesťou hlavy prisaháme, že neriedené. Drinky, o akých sa vám ani nesníva. Na stole Kamzíček či Lavína v plastovom pohári, lokša s makom do ruky, klobáska do druhej. Usmievavá stará pani, ktorá vám príde prikúriť do kachlí, ak sa trochu ochladí. Tento bufet je priateľský raj so skvelými cenami a atmosférou. Oplatí sa vystáť si dlhší rad. Kamzík je skvelé miesto, kde je stále čo objavovať, rozhodne ho neobíďte :-)

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM