Nina Táborská Samospráva

Správna vec, správny dôvod a správny spôsob. To sú piliere, na ktorých chce stavať nová starostka Karlovej Vsi

Dnes sa konalo prvé ustanovujúce zasadnutie Miestneho zastupiteľstva MČ Bratislava - Karlova Ves. Novozvolená starostka a 25 poslancov zložili sľuby. V novembrových voľbách sa obyvatelia Karlovky rozhodli pre nezávislú kandidátku Danu Čahojovú, ktorá na poste starostky nahradila Ivetu Hanulíkovú.

Ilustračný obrázok k článku Správna vec, správny dôvod a správny spôsob. To sú piliere, na ktorých chce stavať nová starostka Karlovej Vsi
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Dana Čahojová si dnes prevzala úrad po tom, čo s rozdielom viac ako tisíc hlasov porazila v novembrových voľbách svoju protikandidátku a vtedy ešte úradujúcu starostku Ivetu Hanulíkovú (SMER-SD, SNS, SZS, Strana moderného Slovenska).

„Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce a Slovenskej republiky,“ zaviazali sa poslanci i starostka a od predsedu miestnej volebnej komisie Tomáša Volka si prevzali osvedčenia o zvolení. Prvým ustanovujúcim zastupiteľstvom sa začalo nové volebné obdobie.

Do zastupiteľstva zasadlo dnes 25 poslancov. Medzi nimi má najviac koalícia OKS, OĽaNO a Zmena zdola DÚ, ktorej bolo zvolených až 17 kandidátov. Päť ľudí má spojenie KDH, Most-Híd, NOVA, Sieť, SaS, SDKÚ-DS a SZ. Iba jedného poslanca má zlepenec SNS, Smer-SD, Strana moderného Slovenska a SZ a dvaja zvolení kandidáti sú nezávislí.

Novým prednostom Karlovej Vsi sa nezávislý poslanec hlavného mesta a tiež miestny poslanec v petržalskom miestnom zastupiteľstve Ján Hrčka.

Starostka Čahojová netajila radosť zo zvolenia a vo svojom príhovore zdôraznila, že si nesmierne váži dôveru, ktorú získala od voličov. Dôležité podľa nej je plniť ciele, ktoré si v novozloženom zastupiteľstve určí spolu s poslancami.

„Verím že veľa našich cieľov je spoločných. Tie ciele by mali stáť na troch pilieroch: správna vec, správny dôvod a správny spôsob. Len vtedy môžeme byť úspešní. Zdôrazniť chcem dôveru, lebo len na nej sa dá budovať. Želala by som si, aby sa tu niečo zmenilo a aby naša spolupráca zo všetkých strán bola založená na dôvere.“

Na záver svojej reči novozvolená starostka poďakovala Ivete Hanulíkovej za odovzdanie úradu a tiež za prácu, ktorú vykonala vo svojom volebnom období.

Poslanci novej starostke schválili mesačný plat vo výške 2980 eur. Starostka Čahojová sa rozhodla, aby jej plat bol znížený, nakoľko chce najprv zistiť v akej finančnej situácii sa mestská časť momentálne nachádza.

Minimálna mesačná mzda starostu bratislavskej mestskej časti – Karlova Ves predstavuje sumu 2382 eur.

Plat musel byť schválený dnes, nakoľko každému starostovi patrí odo dňa zloženia sľubu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM