Eliška Šándorová Rôzne

Správa by vás kedysi dobehla na koni. Dnešné obálky skôr blikajú

Nie je to tak dávno, čo by ste si na tento text počkali niekoľko dní. Musel by k vám dobehnúť poslíček či docválať kôň.

Ilustračný obrázok k článku Správa by vás kedysi dobehla na koni. Dnešné obálky skôr blikajú
Zdroj: TASR

Dnešní tridsiatnici si ešte pamätajú časy ľúbostného listového tajomstva so zmyselným odtlačkom oružovaných pier. Tí mladší ho zase poznajú v podobe blikajúcej obálky na monitore počítača, smajlíka v telefóne či v inej grafickej podobe, ktorá “píše“ naše myšlienky.

Hoci v poštových schránkach nájdeme väčšinou už len obálky s účtami, so šekmi a so žltým doporučeným lístkom, papierová obálka s posolstvom, ako ju poznáme dnes, má dvojnohých i štvornohých predchodcov!

Rýchlosť v nohách

Čím rýchlejšie bežali a cválali, tým rýchlejšie sa správa šírila. Znie to úsmevne, ale na to, aby ste niekomu doručili správu, ste aj pred pár storočiami potrebovali rýchlosť. Nie tú s internetom, ale so šikovným poslom, ktorý vie behať alebo s dobrým jazdcom na koni!

Slovo pošta pochádza z latinského výrazu statio posita. V Rímskej ríši to boli stanice, kde oddychovali poslovia, zastavovali sa záprahy so správami.

„Pravidelná pošta na území dnešného Slovenska sa datuje od 16. storočia, keď pod vplyvom tureckého nebezpečenstva prešlo riadenie pošty z Viedne a Budína na tristo rokov do Bratislavy. Dovtedy doručovali správy príležitostní poslovia, pôsobiaci v službách panovníkov, ako aj miest, cechov, kláštorov, škôl,“ približuje históriu nášho poštovníctva Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty.

Rody poštárov

Na našom území sa datuje začiatok pošty do obdobia Veľkej Moravy. Známe sú diplomatické posolské spoje veľkomoravských kniežat s Byzanciou, pápežským dvorom v Ríme i s okolitými krajinami. Po zániku Veľkomoravskej ríše zabezpečovali prepravu správ mestá a kláštory.

Posolstvá si odovzdávala aj šľachta a v mestách cechy. Kráľovský dvor organizoval poštové spojenie prostredníctvom kuriérov a zriaďoval poštové linky medzi dôležitými mestami v krajine. Habsburgovci poverili v 16. storočí organizovaním poštového spojenia rodinu Thurn – Taxisovcov, neskôr v uhorskej časti monarchie (i na území dnešného Slovenska) prevzal túto úlohu rod Paarovcov.

Kone nahradila technika

Rozvojom vedy a techniky od 18. storočia sa prenos správ zdokonalil. K vozom pribudla autodoprava, vlaková doprava, telefón a telegraf. Rozšírili sa produkty poštovej služby od klasickej dopravy listov a balíkov po prevoz peňazí a novín. Poštová sieť zdokonalila aj techniku doručovania. K poštovým vlakom neskôr pribudli lietadlá.

„Rozvoj informačných technológií spôsobuje určitý pokles v posielaní listov. Napriek tomu sa neobávame zániku tradičnej pošty. Minulý rok Slovenská pošta, a. s., prijala, prepravila a doručila spolu takmer 300 miliónov kusov listových a balíkových zásielok, reklamných adresovaných zásielok a poštových peňažných poukazov. Súčasne napr. v čase okolo veľkonočných sviatkov tohto roku sme na poštách predali takmer 500-tisíc pohľadníc,“ spresňuje čísla Dorčáková.

Pošty už nie sú len o zásielkach. Na pobočkách dnes nájdeme aj moderné IOMO – integrované obslužné miesta občanom. Vybavíme si nielen elektronické služby, ale aj napríklad výpis z listu vlastníctva či registra trestov. Tak či onak, v dnešnej dobe by mnohí namiesto upomienok privítali „posla dobrých správ“.

Čítajte aj: Zemetrasenie u susedov! Pocítili ste to aj na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM