Kultúra

Spoznajte život, tvorbu a dobu hudobného skladateľa Bruna Waltera

V rámci festivalu Hudobné dni Bruna Waltera 2016 pripravuje Rakúske kultúrne fórum v Bratislave hudobno-výstavné podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte život, tvorbu a dobu hudobného skladateľa Bruna Waltera
Zdroj: TASR

Hudobno-výstavné podujatie v Bratislave sa uskutoční v pondelok 5. septembra o 18.00 hod. v sále Rakúskeho kultúrneho fóra.

Na otvorení dokumentárnej výstavy Bruno Walter a jeho doba zaznie aj hudba tohto dirigenta, skladateľa a klaviristu. Jeho Sonátu pre husle a klavír A dur zahrá Ludmila Pavlova (husle) so Stanislavom Gallinom (klavír).

Berlínsky rodák

„Veľký dirigent 20. storočia Bruno Walter sa viac ako 50 rokov podieľal na formovaní hudobného života Európy aj vo svete. Pôsobil v operných domoch a koncertných sálach v Berlíne, vo Viedni, Mníchove, Londýne, Lipsku a New Yorku. Keď začali hudobný život v Nemecku riadiť nacisti, musel Bruno Walter, podobne ako mnohí ďalší židovskí umelci, krajinu opustiť,“ uvádza Zuzana Dolejšiová z RKF.

Berlínsky rodák, narodený v roku 1876, po odchode z Nemecka v roku 1933 svoju svetovú kariéru ďalej budoval v emigrácii. V USA sa usadil v roku 1939. Uznanie si získal predovšetkým ako interpret diel Wolfganga Amadea Mozarta a Gustava Mahlera, s ktorým úzko spolupracoval. Zomrel v roku 1962.

Čítajte aj: Rozlúčte sa s prázdninami vo veľkom štýle. Bratislavu čaká skvelý víkend

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM