Kultúra

Spoznajte zaujímavú lokalitu: "Východniarsky" Ružín v centre hlavného mesta

Ružín patrí medzi najkrajšie rybárske revíry Slovenska. Priehradu predstavuje výstava na nádvorí budovy ministerstva životného prostredia v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte zaujímavú lokalitu: "Východniarsky" Ružín v centre hlavného mesta
Zdroj: TASR

Na nádvorí budovy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v Bratislave je výstava Projekt čistenia vodnej nádrže Ružín. Panelová expozícia starostlivosti o jej vodu a okolie potrvá do 5. augusta.

Zacielené na ekológiu

„Udržiavanie čistoty vodných tokov a nádrží je dôležité pre kvalitu vody, pohodlie rekreantov aj životné prostredie. Množstvo odpadov prichádza z tokov riek, pri ktorých sa tvoria čierne skládky. Tým, že v tomto prípade odpady zbierali obyvatelia okolitých obcí, zvýši sa ich environmentálne povedomie. Bol to pilotný projekt, ktorý chceme realizovať aj na iných nádržiach,“ na otvorení výstavy uviedol v príhovore štátny tajomník MŽP SR Norbert Kurilla.

Nečistotu nádrže Ružín spôsobuje nedisciplinovanosť občanov a nízke ekologické povedomie, vyhadzovanie odpadu k vodným tokom v okolí osád s neprispôsobivým obyvateľstvom. Tiež veľká rozloha povodia zasahujúca 92 obcí v šiestich okresoch, nedostatočná organizácia a kapacity zberu.

Po roztopení snehu alebo prívalových dažďoch sa odpad dostáva do riek a potokov i do priehrady.

Relax aj rybolov

Ružínska priehrada sa nachádza 30 km nad Košicami. Jazero je dlhé asi 15 km, má rozlohu 455 hektárov, dve nádrže a štyri ramená.

Vybudovaním tohto vodného diela (1963–1972) na rieke Hornád pri sútoku rieky Hnilec v hlbokom kľukatom údolí Bujanovských vrchov v časti nazývanej Dolný prielom Hornádu vznikla atraktívna športovo-rekreačná oblasť Ružín.

Je tam možné kúpanie, rybolov, člnkovanie, surfovanie, vodné bicykle a lyžovanie, plavba na skalnatý Ostrov lásky alebo Malý ostrov. Pritom boli zatopené alebo čiastočne zatopené obce Košické Hámre, Malý Folkmár, Ružín, Jaklovce, Margecany a Rolová Huta.

Miesto s výhľadom

Ružín patrí medzi najkrajšie revíry Slovenského rybárskeho zväzu, kde je možnosť lovu lienov, plotíc, kaprov, ostriežov, zubáčov, sumcov a hlavne pstruhov. Nádrž je obkolesená vrchmi, zo Sivca (781 m n.m.) je výhľad na celú vodnú nádrž, Volovské vrchy a za vhodného počasia aj na Vysoké Tatry.

Ďalšími prírodnými zaujímavosťami v okolí sú výhľadová Drienková skala, vrch Holica (Napoleonov klobúk) a Národná prírodná rezervácia Bujanov. Okolitá príroda, lesnatý terén a voda poskytujú vhodné podmienky pre letnú turistiku a iné športovanie. Priehrada zabezpečuje prítok vody pre elektráreň.

Čítajte aj: Za kúpanie v Čunovských jazerách dostanete mastnú pokutu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM