Alexandra Húsková Samospráva

Športpark JAMA, cyklotrasy, ale aj vzdelávanie a práca s bezdomovcami sú prioritami rozpočtu Nového Mesta

Novomestskí poslanci schválili rozpočet na rok 2016 vo výške bezmála 22 miliónov eur. Najviac prostriedkov je vyčlenených na vzdelávanie. V budúcom roku miestna samospráva počíta so začatím výstavby nového športparku JAMA, realizovať bude aj viacero zaujímavých projektov.

Ilustračný obrázok k článku Športpark JAMA, cyklotrasy, ale aj vzdelávanie a práca s bezdomovcami sú prioritami rozpočtu Nového Mesta
Zdroj: TASR

Novomestskí poslanci schválili programový rozpočet na rok 2016 vo výške 21 725 072 eur. Príjmy a výdavky bežného rozpočtu sú vo výške 16 281 756 eur. Kapitálové príjmy rozpočtujú v Novom Meste vo výške 1 455 240 eur a výdavky kapitálového rozpočtu sú vo výške 5 368 316 eur.

Rozdiel medzi výdavkami a príjmami kapitálového rozpočtu je riešený prostredníctvom príjmových finančných operácií prevodom finančných prostriedkov z Rezervného fondu vo výške 2 752 576 eur a Fondu rozvoja bývania vo výške 1 235 500 eur v celkovej výške 3 988 076 eur.

Podstatná časť výdavkov rozpočtu mestskej časti je určená na oblasť vzdelávania a to vo výške 7,7 milióna eur, vrátane detských jaslí. Okrem toho je do vzdelávania vyčlenených aj 1,3 milióna eur na kapitálové výdavky.

V rámci bežného rozpočtu sa predpokladajú príjmy ako výnos dane z príjmov poukázaný územnej samospráve vo výške 5 904 500 eur, daň z nehnuteľností sa predpokladá vo výške 3 247 208 eur. Ostatné dane sú rozpočtované spolu v sume 455 360 euro.

Prečítajte si aj: Jama predstaví Bratislavčanom celkom nové verejné priestranstvo

V oblasti kapitálových výdavkov

  • Prioritou mestskej časti bude v budúcom roku realizácia projektov z nórskych fondov, a to na výstavbu športparku JAMA. Na vytvorenie športparku JAMA vyčlenili novomestskí poslanci z rozpočtu z vlastných zdrojov 920 tisíc eur, pričom zdroje z nórskych fondov budú vo výške 950 tisíc eur.
  • Revitalizácia územia na Kolibe – vybudovanie Parku Gaštanica. V rozpočte je vyčlenených spolu 220 tisíc eur, z toho 40 tisíc eur pokryje MČ z vlastných zdrojov a 180 tisíc eur využije samospráva z nórskych zdrojov.
  • Vybudovanie novej materskej škôlky so zelenou strechou v areáli ZŠ Za kasárňou – Zelená škôlka, v rozpočte je vyčlenených 835 tisíc eur, z toho z nórskych fondov získa MČ Nové Mesto 120 tisíc eur a z rozpočtu MČ budú vyčlenené financie vo výške 715 tisíc eur.

Realizácia projektov :

  • Rekonštrukcia denného centra seniorov na Športovej ulici
  • Športovisko na Plzenskej ulici
  • Park na Račianskom mýte
  • Vytvorenie dvoch učební na ZŠ Jeséniovej a ZŠ Odborárska
  • Vyhotovenie dokumentácie na vytvorenie cyklotrás

Výdavky bežného charakteru:

  • v rozpočte je vyčlenených viac finančných prostriedkov na OZ ktoré pracujú s bezdomovcami – pracovná terapia
  • viac prostriedkov na deti – MČ zvyšuje normatív na dieťa v MŠ. V schválenom VZN prijali poslanci zvýšenie o 50 eur na dieťa, umiestnené v obecnej škôlke.
  • zriadenie parkovacej politiky
  • navýšenie prostriedkov na opravu chodníkov, komunikácií, debariérizácia, oprava vpustí a cyklotrasy
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM