Maros Palesch Kultúra

Spomienka na obete Dunaja

Pietna slávnosť - Spomienka na obete Dunaja – spúšťania venca na Dunaj sa uskutoční v utorok 26. októbra 2010 o 18:00 hod na nábreží Dunaja v novej mestskej časti Eurovea, v blízkosti sochy M.R. Štefánika.

Podujatie vychádza z tradícií mesta, keď život obyvateľov bol úzko spätý s riekou a najmä rybári boli často vystavení rozmarom vodného živlu. Tradícia spomienkovej slávnosti sa obnovila v roku 1991 a odvtedy sa koná každoročne ako pietna spomienka. Aj v tomto roku sa na Spomienke na obete Dunaja zúčastní námestníčka primátora Bratislavy Anna Dyttertová, ako aj ďalší predstavitelia mesta, cirkví a obyvatelia Bratislavy.

Na hladinu Dunaja bude spustený veniec za pomoci športového klubu TJ Karlova Ves. Súčasťou spomienkovej slávnosti bude krátky kultúrny program, na ktorom budú spolupracovať spevácky zbor Technik a Základná umelecká škola Jozefa Kresánka na Karloveskej ulici. Symbolický akt posvätenia venca uskutočnia duchovní katolíckej a evanjelickej cirkvi.

Pietna spomienka je podujatím, ktoré tvorí súčasť histórie Bratislavy. Pozvaní sú Bratislavčania, ktorým sú blízke tradície tohto mesta, chcú venovať spomienku obetiam Dunaja alebo chcú svoju kytičku pripojiť k veľkému vencu spustenému na Dunaj, ako spomienku na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.

Zdroj: Magistrát hl.m. SR Bratislava

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM