Rôzne

Spoluorganizátorka Illah van Oijen: "Trh-Piac-Markt nie je hipsterský trh.“

Dobré víno, syry, domáci med, ale predovšetkým dobrá nálada v sobotu 22. novembra opäť zaplnili priestory Starej Tržnice. O tom, čo všetko sa dalo ochutnať a kúpiť alebo či je trh hipsterský, sme sa rozprávali s Illah van Oijen z Aliancie Stará Tržnica.

Ilustračný obrázok k článku Spoluorganizátorka Illah van Oijen: "Trh-Piac-Markt nie je hipsterský trh.“
Zdroj: Dnes24.sk

Koľký ročník už funguje toto podujatie a z koho iniciatívy vzniklo?

Podujatie sa odštartovalo v septembri 2013, takže sa dá povedať, že ide o druhý ročník. Ide o jeden z pilierov projektu Obnovme život v Starej tržnici, ktorí organizuje Aliancia Stará tržnica. Tá prišla s nápadom obnovenia Starej tržnice, ktorá bola veľmi dlho zavretá, nepoužívaná ako trh.

Sú potraviny, ponúkané na trhu iba BIO?

Nie. Tento trh sa primárne zameriava na lokálnu produkciu, takže nie len na produkciu zeleniny a ovocia ale napríklad aj cestovín a taktiež produktov, ktoré sú vedľajšími produktmi k jedlu. Sú to napríklad sviečky, ktoré vznikajú vedľajšou výrobou medu alebo mydlá, ktoré vyrábajú ľudia, pracujúci s bylinkami. Takže je dôležité vedieť, že ide o potravinový trh. Máme tu aj zopár BIO producentov a zo známych firiem, ktoré pravidelne chodia predávať sa tu nachádza aj pobočka Slow Food. Ďalej sú tu predajcovia firiem, ktoré majú lokálnu tradíciu a sú typické pre tento región. Tie predávajú výrobky z lokálnych surovín.

Na trhu sa vyskytli aj suroviny, ktoré nie sú pôvodom zo Slovenska. Dávate teda priestor na predaj a prezentáciu aj zahraničným producentom?

Sme trh, ktorý si vyberá. Prihlásiť sa môže každý na základe otvorenej prihlášky a my si zo záujemcov potom vyberieme. To čo nemáme lokálne, to doplníme s tým, čo ľudia vedia dovážať. Napríklad Holandské syry sú veľmi špecifické a nie sú tak dostupné v supermarketoch a v takej kvalite. Pán, ktorý tu tieto syry ponúka je Holanďan, vie presne čo je v Holandsku dobré a to prináša sem. Ďalším príkladom je exotické ovocie, ktoré je od dodávateľa prémiových produktov. Toto ovocie zreje na stromoch a je letecky dovážané na Slovensko. Sú to síce drahšie produkty, ale zase čistejšie a kvalitnejšie. Osobne tu vidím istú rovnováhu medzi lokálnymi a dovážanými produktmi.

Zvýšil sa od roku 2013, kedy sa znovu otvorila Stará tržnica, záujem producentov prezentovať sa tu na trhu?

Záujem producentov je dvojnásobný, ako bol na začiatku. Taktiež sa zvýšil aj záujem ľudí o výrobky lebo vidia, že trh funguje, sú tu kvalitné potraviny a producenti tu dobre predávajú. Teraz robíme trh každý druhý týždeň, ale od marca 2015 budeme organizovať trh každý týždeň v sobotu.

Spomínali ste, že sa zvýšil počet návštevníkov a záujemcov o lokálne a možno menej chemicky upravované potraviny. Je to tým, že sa v súčasnosti ľudia snažia zdravšie stravovať a obmedzovať nakupovanie potravín vo veľkoobchodoch?

Určite. Keď porovnám dnešok s obdobím pred piatimi rokmi, tak je tu teraz omnoho väčší záujem o to, čo v skutočnosti konzumujeme. Ľudia chcú vedieť, čo jedia, odkiaľ to pochádza a taktiež, čo tým podporia. Chcú vedieť, čo je za tým – či obrovská firma, ktorá kúpi od lokálnych ľudí za veľmi málo peňazí dobré veci a v dôsledku toho majú lokálny farmári ťažký život, lebo za málo peňazí musia vyprodukovať veľmi veľa. Vidím na ľuďoch, že ich to v súčasnosti omnoho viac zaujíma a že chcú a môžu kupovať priamo od výrobcov. A taktiež je to teraz aj viac trendy kupovať a variť.

Nachádza sa tu dnes nejaká špecialita, ktorá sa tu pred tým ešte nevyskytla?

Máme tu Štramberské uši, ďalej českú špecialitu Šmakoun. Čo je nové a čo ma veľmi teší je pani, ktorá robí klíčky a predáva tu aj semienka a nádobky, aby ste si to mohli sami doma pripraviť. To je vec, ktorá má podľa mňa budúcnosť a vidím, že celý deň stoja pri jej stánku ľudia, ktorí sa o to zaujímajú.

Ktorá veková kategória najčastejšie ho navštevuje?

Je to rôzne. Dnes máme bohatý program pre deti, takže je tu veľmi veľa rodín s deťmi, sú tu aj starší, aj mladí, takže určite nie sme hipsterský trh. Na začiatku sme sa toho tak trochu obávali, ale ukázali sme, že to tak nie je.

Čo by ste potenciálnym návštevníkom odkázali?

Keď ste v hypermarketoch, snažte sa rozmýšľať, čo môžete kúpiť aj lokálne, lebo sú veci, ktoré sa dajú kúpiť aj inde a lepšie. A rozmýšľajte, ako skladujete jedlo, lebo v dobrej chladničke vám potraviny vydržia dlhšie.

Trh - Piac - Markt (22. 11. 2014)
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM