Webnoviny - Rôzne

Spoločný bod kandidátov na primátora Bratislavy

Traja kandidáti na post bratislavského primátora Magdaléna Vášáryová, Milan Ftáčnik a Ján Budaj verejne prisľúbili, že ako primátori hlavného mesta budú presadzovať spravodlivé a rovnocenné financovanie detí v školách a školských zariadeniach, a to b

Traja kandidáti zároveň podpísali verejný prísľub, že budú zverejňovať zrozumiteľné informácie o prerozdeľovaní finančných prostriedkov určených na vzdelávanie a záujmové činnosti detí a mládeže v Bratislave.

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení vyzvala kandidátov podpísať tento verejný prísľub po tom, ako sa v roku 2010 naplno prejavila nepriaznivá situácia a krátenie dotácií pre súkromné školy a školské zariadenia, ktoré sú financované z rozpočtov miest a obcí.

„Bratislavskí kandidáti, ktorí sa zaviazali byť spravodliví a transparentne zverejňovať informácie o prerozdeľovaní financií, by mali byť inšpiráciou aj pre ostatných primátorov, starostov i poslancov miest a obcí," hovorí prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková. Tento rok je podľa nej prvým, kedy o financiách pre súkromné školy a školské zariadenia rozhodujú samosprávy podľa svojich vlastných priorít. Ako ďalej uviedla, originálnu kompetenciu chápu tak, že drasticky znižujú finančné prostriedky pre niektoré materské školy, základné umelecké školy, školské jedálne, centrá špeciálno-pedagogického poradenstva a ďalšie.
"Peniaze často používajú na iné účely, nezverejňujú rozpis finančných prostriedkov, výpočty dotácií sú netransparentné. Výsledkom sú zanikajúce materské školy a centrá, ktoré majú z pár eur mesačne zabezpečiť odbornú terapeutické starostlivosť. Chceme tomu zabrániť a zaviazať budúcich primátorov, starostov a poslancov, aby peniaze určené deťom, išli naozaj deťom“ uviedla Repčíková.

Asociácia súkromných škôl sa cez svoju internetovú stránku obrátila na všetkých, ktorí kandidujú v nadchádzajúcich voľbách, aby sa k verejnému prísľubu pripojili a bude pravidelne zverejňovať mená kandidátov, ktorí tak urobia. „Veríme, že sľub budú nasledovať činy a deti v školách sa viac nebudú rozdeľovať na „naše“ – obecné, cirkevné a súkromné," dodáva Repčíková.

Zdroj: WEBNOVINY / SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM