Jaroslav Dodok Rôzne

Spojenie s mimozenšťanmi? Na UFO sedia zelené bytosti!

Od tretej hodiny ráno sedia od včera na Moste SNP na streche reštaurácie, známej ako UFO, dve zelené postavy. Ich zraky smerujú na Staré mesto a zatiaľ sa z miesta nepohli. Čas ich pobytu nad Bratislavou je určený zhruba na mesiac.

Cestu na 90 metrov vysoké UFO im v noci na dnes uľahčila skupina siedmich výškových pracovníkov, ktorí vytiahli štvormetrové sochy, dielo mladého výtvarníka Andreja Haršányho, hore pomocou lán. Upevnili ich tak, aby nehrozilo žiadne riziko pádu. Haršány projektom UFO pokračuje v sérii inštalácií figúr na verejných plochách, kde vytvára priestor na interpretáciu diela na divákovi.

**,,Zelené bytosti, ktoré som videla na fotkách na sociálnych sietiach ma poriadne prekvapili a mierne aj vystrašili. Dnes už viem, o čo ide," **hovorí Dagmar (27) z Bratislavy.

**„O to mi ide. Každé telo, každá osobnosť, každý detail vnímame podľa okolia, prostredia, ktoré ho formuje, ovplyvňuje a vytvára uzavretý celok. Figúry sa dostávajú do vzájomnej symbiózy s miestom, ktoré pretvárajú a menia jeho zaužívaný symbol a vzhľad,“ **uviedol autor. V prípade mosta a UFO však ide podľa neho o natoľko silný kontext, že veľa priestoru na inú interpretáciu, ako spojenie s mimozemšťanmi asi nezostáva.

,,Hlavne žiadnu paniku. Mňa to osobne veľmi pobavilo a takéto umenie podporujem," hovorí s úsmevom Peter (20) z Petržalky.

Prvou inštaláciou Andreja Haršányho v tejto sérii bol Urban E. T. v Ružomberku na sútoku rieky Váh a Revúca v centre mesta, kde postavil svoje zelené postavy po členky do vody. Mohli evokovať rybárov, ktorí stoja pri vode, no išlo tiež o zvýraznenie environmentálneho momentu.

Teraz autor rozmýšľa nad novou inštaláciou vo svojej rodnej Trnave.

student24/tasr foto: tasr

ufo
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM