Adriana Banásová Rôzne

"Špičkový" vandalizmus v centre mesta: Ako vyzerá okolie v blízkosti Obchodnej ulice?

Čmáranice v uliciach s názvom grafity = večný problém Bratislavy. My sme sa v meste prešli len jednou ulicou a to Radlinského, ktorá spája Račianske mýto a Obchodnú ulicu. Výsledný dojem z prechádzky? Katastrofa.

Ilustračný obrázok k článku "Špičkový" vandalizmus v centre mesta: Ako vyzerá okolie v blízkosti Obchodnej ulice?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak by sme boli zahraniční turisti a chceli si spraviť pešiu obhliadku mesta, možno by padol aj návrh proti. Dôvodom sú nevkusné čmáranice na stenách budov či lavičkách, ktoré strašia náhodných okoloidúcich. Nelegálne grafity sú stálym problémom veľkomiest, proti ktorému ide bojovať len veľmi ťažko. Akonáhle sa na jednom mieste odstránia, objavia sa na inom.

Centrum mesta „hýri“ farbami

My sme si posvietili len na jedinú ulicu, spájajúcu Račianske mýto s Obchodnou a výsledok bol príšerný. Frekventovaná ulica, na ktorej okrem iného nájdete aj Fakultu chemickej a potravinárskej technológie STU či Úrad vlády SR (konkrétne Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí), je prakticky popísaná od začiatku až do konca. Najhoršie je na tom časť ulice od Obchodnej smerom k Floriánskemu námestiu, kde na stenách a bránach nájdete aj niekoľkometrové farebné nápisy, či nič nehovoriace tagy (podpis, pseudonym writera – pozn. aut.).

Rovnako tak neďaleké Kollárovo námestie je čo sa týka grafitov v hroznom stave. Drevené lavičky hýria všetkými farbami, o kamenných múrikoch ani nehovoriac… Hoci prešlo námestie v septembri minulého roka veľkým upratovaním zásluhou magistrátu, kedy sa zo zanedbaného priestoru odnieslo až 50 kubíkov biologického a iného odpadu, grafity sa v tom čase neriešili.

Zachráni fasády antigrafity náter?

Mesto sa však v priebehu roka chce pustiť do skrášľovania verejných priestorov, ktoré zahŕňa aj boj s grafitmi. Na tento účel sa z dotácie vlády vyčlenilo 200 000 eur, ktoré bude zahŕňať napríklad kompletné vyčistenie Mosta SNP či podchodu na Trnavskom mýte. Tieto financie sa použijú nielen na odstránenie grafity, ale aj na antigrafity náter.

Hlavné mesto má už zakúpený prístroj na odstraňovanie grafity z mestských budov, na Radlinského sa však žiadne mestské budovy nenachádzajú.

„Začať s odstraňovaním chceme postupne, najskôr z mestských budov, na Radlinského však nemáme, tam je Úrad vlády. Začneme v Starom Meste, ale čistiť budeme postupne aj ďalšie mestské časti,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Riešenie však mesto má aj pre súkromných majiteľov budov, pre ktorých bolo z rozpočtu vyčlenených 90 000 eur, čo je o 5000 eur viac oproti minulému roku. Príspevok je určený právnickým osobám, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta.

Príspevok možno poskytnúť na preplatenie nákladov súvisiacich s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových budov a objektov (ako aj na antigraffiti náter). Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3 000 eur pre jedného žiadateľa.

„Aj takýmto spôsobom sa mesto snaží pomôcť v boji s grafitmi, ktorých je v meste viac než dosť. Budem rád, keď čo najviac záujemcov využije túto možnosť a pomôže tak očistiť mesto od týchto nevkusných nápisov. Tento príspevok je medzi Bratislavčanmi využívaný na maximum, svedčí o tom aj výška financií na to vyčlenených – tá sa každoročne zvyšuje,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Legálne plochy a osveta v školách

Vyčlenenie financií na odstránenie grafitov je však len jeden spôsob boja s vandalizmom. Ďalšou možnosťou je vykonať opatrenia, ako predísť opätovnému objavovaniu sa nelegálnych nápisov v meste. Riešením by mohli byť plochy určené writerom (tí, ktorí grafity maľujú- poz. aut.).

„Plochy stále hľadáme, cieľom je, aby sme vyčlenili aj legálne plochy, na ktorých sa budú môcť grafity maľovať,“ informovala Skokanová.

Mesto v spolupráci s mestskou políciou zrealizovalo taktiež špeciálny projekt, ktorý má za účel robiť osvetu o znehodnocovaní verejných priestorov grafitmi medzi žiakmi základných škôl. Príslušníci mestskej polície sa žiakom snažia vysvetliť, že z pohľadu majiteľov plôch je graffiti považované za vandalizmus. Za takéto konanie totiž hrozí trest odňatia slobody.

“Keďže ide o trestný čin poškodzovania cudzej veci, páchateľom hrozí trest odňatie slobody až na jeden rok, v závislosti na výške škody to ale môže byť až desať rokov,” uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

S čistením chce vedenie mesta začať už začiatkom marca a skončiť do júna. Najbližšie sa na Kollárovom námestí má realizovať úprava zelene a doplnenie lavičiek. Či sa odstránia aj grafity a aký osud stihne fasády na Radlinského zatiaľ nevedno.

Prečítajte si tiež: Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Mesto si pomáha novým špeciálnym prístrojom

Grafity - strašiak v uliciach
15
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM