Samospráva

Špeciálne kosenie v Karlovej Vsi: Prilákalo užitočný hmyz a pomáha zmierniť horúčavy

V Karlovej Vsi budú toto leto kosiť niektoré plochy v špeciálnom režime. Obyvatelia mestskej časti chcú mať aj múry pokryté brečtanom a jazierko v parku.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne kosenie v Karlovej Vsi: Prilákalo užitočný hmyz a pomáha zmierniť horúčavy
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Namiesto sterilne pokosených trávnikov lúky plné kvetov, farebných motýľov a včiel. To všetko v prostredí hlavného mesta. V Karlovej Vsi budú toto leto kosiť niektoré plochy v špeciálnom režime. Ľudia dali samospráve tipy na to, ako ešte viac zlepšiť životné prostredie. Nevzhľadné sídliskové múry chcú pokryť brečtanom a privítali by jazierko v tamojšom parku, ako nástroj na zmiernenie letných horúčav, ktorých aj v súvislosti so zmenou klímy v meste neustále pribúda.

Aktívni obyvatelia

„Sme jedna z najzelenších častí Bratislavy. Mestské prostredie stráca kvalitnú zeleň, preto je potrebné vytvárať napríklad kvitnúce biokoridory. Sú nielen potravou pre včely, čmeliaky či motýle, ale zároveň pohlcujú prach, zvyšujú vlhkosť a priaznivo regulujú teplotu prostredia počas leta,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Trávniky s osobitným režimom kosenia plné kvetov sú v lokalitách Nad lúčkami, v Parku SNP, ale aj na Hlaváčikovej ulici.

Aktívni sú v Karlovej Vsi aj obyvatelia. Desiatky z nich poslali počas apríla a mája svoje tipy na zlepšenie životného prostredia. „Námety, čo všetko by sme mohli urobiť, sú nielen povzbudzujúce, ale viaceré z nich aj podnetné a budeme sa nimi zaoberať,“ informovala projektová manažérka európskeho projektu PERFECT Zuzana Hudeková.

Prekvapením bolo, že mnohí ľudia sú ochotní zapojiť sa do dobrovoľníckych prác. „Vznikla nám tak cielená databáza aktívnych obyvateľov, ktorá je otvorená aj naďalej,“ doplnila starostka Dana Čahojová.

Aj spomínané aktivity sú súčasťou projektu PERFECT, do ktorého je okrem Karlovej Vsi zapojených niekoľko ďalších európskych miest. Je zameraný na problematiku ochrany zelene, prírody a jej rozmanitosti. Je financovaný z prostriedkov Európskej komisie.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM