Nina Táborská Rôzne

Špeciálna príležitosť, kedy si každý môže otvoriť reštauráciu na jeden deň

V dočasných reštauráciách svoje menu naservírujú utečenci, ľudia bez domova, občianski aktivisti či ľudia s mentálnym znevýhodnením. Jedlá výnimočných chutí budete môcť vyskúšať iba počas jedného dňa.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna príležitosť, kedy si každý môže otvoriť reštauráciu na jeden deň
Zdroj: Dnes24.sk

Po tretíkrát sa aj vďaka darcovskému portálu DobráKrajina.sk a Nadácii Pontis do medzinárodného podujatia Restaurant Day (21. mája 2016) zapojí aj niekoľko neziskových organizácií z Bratislavy. Takto, okrem pohostenia, otvoria tiež dvere do svojich centier a ukážu vám, v čom spočíva ich každodenná práca.

Cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. „Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku – zaplať, koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu,“ informuje portál DobráKrajina.sk.

Nápad vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa Restaurant Day koná v 30 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií napríklad vo Varšave, Kyjeve, Budapešti, Viedni či v Prahe. Na Slovensku sa tento rok okrem Bratislavy zapoja tiež Kokava nad Rimavicou, Malacky, Trenčín, Prešov a Vinodol (okres Nitra).

Vegánske hody, swingové hodovanie aj divadelné jednohubky

Neznáme chute – utečenci varia (Liga za ľudské práva, o. z.)

Dom umenia, v rámci výstavy Strach z neznámeho, Námestie SNP, Bratislava

11:00 – 16:00 h.

Čakajú vás napríklad afgánske pirôžky plnené hovädzím mäsom, somálske šišky Qurak, pochúťky zo sýrskej kuchyne. Okrem toho budete mať príležitosť spoznať folklórnu hudobnú tvorbu Afganistanu, Sýrie a rôznych afrických krajín či nechať si namaľovať motívy hennou.

Svetové palacinky (Človek v ohrození, o. z.)

Centrum Človeka v ohrození, Baštová 5, Bratislava

13:00 – 17:00 h.

Viete ako chutí kubánska palacinka, sýrska palacinka, rómska palacinka, palacinka z Kene či ukrajinská palacinka? Máte príležitosť to zistiť. Okrem toho vás čaká aj balkánska káva, nepálsky čaj alebo moldavská limonáda, predstavenie originálnych prísad z konkrétnej krajiny s vysvetlením, prečo je krajina súčasťou Človeka v ohrození.

Raw koláč so živým príbehom (Amnesty International Slovensko, o. z.)

Café Randevú, Jozefská 2987/17, Bratislava

16:00 – 19:00 h.

Čakať vás budú rôzne aw koláčiky, výborná káva a výnimočný čaj. Zapojiť sa budete môcť do diskusie so živými knihami.

Swingové hodovanie (Bol raz jeden človek, o. z.)

Michalská ulica

14:00 – 20:00 h.

Bol raz jeden človek vám pripraví slávny americký ananásový obrátený koláč, anjelsky koláč, citrónový koláč, ďalšie „old fashioned“ koláče a kanapky z éry swingu. Tešiť sa môžete tiež na veselú jazzovú hudbu, tvorivé workshopy a na swingovú tančiareň v podaní známej tanečnej školy B-Swing.

Prvá liga (Liga proti rakovine o. z.)

Centrum pomoci Ligy proti rakovine, Brestová 6, Bratislava – Ružinov

12:00 – 15:00 h.

Čaká vás guláš a la Liga a grilované dobroty, banánové tofu guličky, orechové palacinky s medom aj orieškovo-čokoládové košíčky.

Divadelné jednohubky (Stopy snov, o. z.)

Divadlo Ticho a spol., Školská ulica 14, Bratislava

14:00 – 18:00

Vďaka menu Stopy snov ochutnáte jednohubky, rôzne pomazánky a koláčiky. Otvorí sa zákulisie divadla, kostýmová miestnosť, divadelné šatne, zažijete akciu priamo na javisku.

Thajský Restaurant Day pod platanom (Vagus, o. z.)

Pod platanom – záhrada projektu DOMEC, Mýtna 33, Bratislava

11:30 – 19:00 h.

Slávne thajské street food jedlo Pad Thai v podaní Vagusu vás čaká aj tento rok. V menu nebudú chýbať krevetové rezance Pad Thai, jedna z najlepších polievok Ázie – Tom Yum a lahodný dezert s mangom, kokosovým mliekom a lepkavou ryžou. Ochutnať budete môcť aj novinku – jemný a lahodný bravčový bôčik na grile v špeciálnej marináde.Zaují­mavosťou je prehliadka DOMCA – nízkoprahového denného a integračného centra pre ľudí bez domova, o ktorom vám porozprávajú priamo členovia tímu Vagus.

Prečítajte si tiež: Dobrí ľudia ešte nevymreli. V bratislavskom podniku nasýtia hladných aj bez zaplatenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM