Ľuba Lesná Krimi

Šoféri, pozor: Policajti budú v celej Európe kontrolovať nákladiaky a autobusy

Počas tohto týždňa (06.10. - 12.10.2014) sa polícia v celej Európe zameria na dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Cieľom je aj takýmto spôsobom prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách.

Ilustračný obrázok k článku Šoféri, pozor: Policajti budú v celej Európe kontrolovať nákladiaky a autobusy
Zdroj: Policajný zbor SR
Počas deväť mesiacov tohto roka vodiči autobusov zavinili:

– 45 dopravných nehôd,
- 4 ľudia prišli o život,
- 2 ľudia sa ťažko zranili,
- 61 ľudí sa zranilo ľahko.
- 1 šofér pred jazdou pil.

   

Vysoké tresty

V prípade zistenia alkoholu u vodičov autobusov hrozia vysoké tresty. V zmysle Trestného zákona hrozí väzenie na dva až päť rokov, ak pod vplyvom návykovej látky ohrozí život alebo zdravie ľudí alebo spôsobí značnú škodu na majetku, ak šoféruje vozidlo hromadnej dopravy.

Vodiči nákladných áut za deväť mesiacov tohto roka zavinili:

– 978 dopravných nehôd,
- 18 ľudí prišlo o život,
- 71 ľudí utrpelo ťažké zranenia,
- 342 osôb sa zranilo ľahko,
- 72 prípadov pozitívneho testu na alkohol u vodičov,
- 600 nehôd približne sa stalo v obci.

   

Pozor na jesenné počasie

V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva častejšie dochádza ku kolíziám áut s nemotorovými účastníkmi cestnej premávky. Práve v takomto počasí je veľká pravdepodobnosť, že sa vozidlo stane neovládateľné v dôsledku tzv. akvaplaningu. „Odporúčame vodičom, aby si v tomto období skontrolovali osvetlenie vozidla, funkčnosť stieračov,“ podčiarkla Denisa Baloghová, hovorkyňa polície.

„K bezpečnosti v takýchto prípadoch prispieva aj zníženie rýchlosti na klzkom povrchu vozovky, dôležité je zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo možné včas zareagovať a predísť kolíznym situáciám,“ dodala Baloghová.

Slovensko – člen TISPOL

Slovenská polícia sa už niekoľko rokov zapája do dopravno-bezpečnostnej akcie organizácie TISPOL. Je to medzinárodná stavovská organizácia, ktorá združuje dopravné polície európskych krajín. Každý mesiac počas jedného týždňa kontrolujú policajti dodržiavanie iných povinností.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM