Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.6

Opäť nastal čas rozhovoru so županom Pavlom Frešom o tom, čo sa udialo v Bratislavskom kraji. Zaujímal nás jeho pohľad na prebiehajúcu Župnú jeseň začiatkom decembra tohto roka.

S končiacim sa rokom vrcholí aj prvý ročník Župnej jesene. Ako hodnotíte toto podujatie?

Cieľom Župnej jesene bolo priblížiť a zviditeľniť špecifiká Bratislavského kraja, čo sa nám aj podarilo. Nosným pilierom Župnej jesene bolo takmer 20 kultúrno-spoločenských tradičných ale aj nových akcií, ktoré navštívili tisícky ľudí, turistov ale aj zahraničných návštevníkov, takže neskrývame spokojnosť. Veľmi milo som bol prekvapený aj z toho, keď ma ľudia zastavovali a oceňovali túto myšlienku. Akcia je jednak pokračovaním Kultúrneho leta v Bratislave, v tomto prípade  dostávame kultúru a zábavu aj za hranice hlavného mesta. Podujatiami, spoločne s partnermi, oslovujeme ľudí z celého Slovenska, aj okolitých krajín, aby svoju víkendovú turistiku namierili práve do nášho regiónu. Pozitívne ohlasy na Župnú jeseň mám aj od starostov a primátorov, ktorí mi volajú, aby sme aj ich obecné či mestské kultúrne podujatia zaradili do budúcoročnej Župnej jesene. Tá by mala potom zastrešiť ešte viac akcií v našich mestách a obciach. V tomto roku si samotnou akciou zároveň pripomíname 10. výročie bratislavskej žu­py.

Na čo sa ešte môžu obyvatelia tešiť v rámci Župnej jesene?

Určite odporúčam sobotnú Župnú zabíjačku v Starej tržnici, ktorá je vyvrcholením Župnej jesene. Podujatie je určené pre širokú verejnosť a vstup je bezplatný. Súčasťou zabíjačky budú predajné trhy zabíjačkových dobrôt a tradičných vianočných produktov a rovnako aj charitatívny predaj produktov klientov domovov sociálnych služieb v pôsobnosti BSK. Svoje produkty budú ponúkať aj výrobcovia a remeselníci z regiónu. Pripravený je sprievodný hudobný program. Ukončením Župnej jesene budú Župné Vianoce v Stupave 16. a 17. decembra.

Župa však podporuje aj mnohé športové aktivity.

**Iba na podporu zimných športových aktivít pre verejnosť sme vyčlenili 10 tisíc eur. Deti, mládež, ale aj dospelí sa môžu, aj vďaka nášmu prispeniu, korčuľovať na klzisku na Hviezdoslavovom námestí, podporili sme aj verejné klzisko vo Vajnoroch. V rokovaniach sme ešte s prevádzkovateľom hokejovej haly v Hamuliakove, aby zabezpečil bezplatné korčuľovanie pre verejnosť počas vianočných sviatkov. Rokovania prebiehajú aj so správcami novej ľadovej plochy v bratislavskom Lamači, aby mohli s podporou BSK využívať štadión školy. **

A čo aktivity pre priaznivcov ďalších zimných športov?

**Začiatkom budúceho roka pripravujeme športové aktivity aj pre bežkárov a bežcov. Pre milovníkov bežiek bude k dispozícii trasa z Pezinskej baby do Rače, ale lákadlom bude určite aj zimný beh v Malých Karpatoch.  Do pozornosti však dávam aj súťaž Zimný SPORTTUBE.DAY, ktorý organizujeme v spolupráci s Občianskym združením pre zdravie našich detí. Podujatie je určené pre základné a stredné školy, školské zariadenia a centrá voľného času v hlavnom meste a v celom Bratislavskom kraji. Súťažou chceme pritiahnuť deti a mládež k pravidelnému športovaniu a ponúknuť im aktívny pohyb a šport ako alternatívu proti závislostiam a pasívnej zábave pri počítačoch. **

Keď sme už pri hokejovej tématike, viacerí školáci a triedy mali možnosť, aj vďaka župe, pozrieť si pravý hokejový zápas na živo.

Je to tak, už desiatky žiakov základných a stredných škôl v Bratislavskej župe sa dostali ako fanúšikovia na domáce zápasy HC Slovan Bratislava. Na projekte spolupracujeme s hokejovým klubom. Myšlienkou projektu s názvom „Škola ide na Slovan!“ je možnosť sprostredkovať žiakom a študentom zážitok z hokeja v úplne novej fanúšikovskej kvalite. Deti na zápas privezie klubový autobus, zápas sledujú z vyhradeného sektoru, odnesú si malé suveníry a nakuknú aj do útrob arény. Je to pre nich zážitok a tiež možnosť, ako ich motivujeme k športu. Zároveň verím, že aj toto v mládeži posliní patriotizmus a hrdosť na mesto a región.

Ďakujem za rozhovor.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM