Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.3

BRATISLAVA. Čo sa v Bratislavskej župe udialo za posledné dva týždne a na čo sa môžeme tešiť v septembri? Pavol Frešo tvrdí, že noviniek máme pripravených dostatok. Poďme teda na to. Prečítajte ďalší zo série rozhovorov „So županom o županovaní“.

Po dvoch týždňoch som sa opäť stretol so županom Pavlom Frešom. Koniec prázdnin je už za dverami a spolu so školákmi sa začne aktívna sezóna aj pre pracujúcich. To so sebou prináša množstvo noviniek, aj v Bratislavskom samosprávnom kraji.

Pán župan ako vnímate Vy koniec prázdnin?

Pre mňa ako aktívneho človeka sú aj prázdniny priestorom na prácu. Samozrejme, že je trochu viac času na premýšľanie a prehodnocovanie rôznych nápadov a podnetov. Práve preto čaká Bratislavský kraj a ľudí v ňom množstvo zaujímavých noviniek. Som však aj rodičom a preto veľmi citlivo vnímam koniec prázdnin a to hlavne doma. Deťom sa totiž končí najobľúbenejšia časť roka a čaká ich opäť škola a povinnosti.

** Zaujímavé novinky? Buďte trochu konkrétnejší, čo sa v župe pripravuje?**

Čaká nás pekná akcia – týždeň mobility. Každoročne sa počas tohto týždňa snažíme ukázať obyvateľom a návštevníkom kraja, že individuálnu dopravu je možné nahradiť bicyklami, in-line korčuľami a v neposlednom rade používaním liniek MHD. Viete, naše ďalšie fungovanie na tejto planéte závisí len a len od toho ako sa k nej správame a budeme správať. Preto je tento týždeň pekným vyjadrením snahy a túžby žiť zdravší život a šetriť životné prostredie. V rámci týždňa mobility, ktorý sa bude konať už teraz v septembri sme pripravili niečo veľmi zaujímavé. Začne sa projekt, ktorý poteší hlavne cyklistov ale viac už neprezradím.

Kedy teda prezradíte, čo pripravujete?

Ak sa zúčastníte týždňa mobility dozviete sa to medzi prvými. Ja sa osobne neviem dočkať toho, kedy sa tak dlho pripravovaný projekt stane realitou. Samozrejme týždeň mobility nie je len o tom. Tých, čo sa rozhodnú urobiť niečo pre naše životné prostredie, čakajú viaceré atraktívne akcie.

Čím bolo pre vás toto leto zaujímavé?

Tohtoročné leto bolo veľmi zaujímavé najmä tým, že sa striedali daždivé dni so slnečnými a koniec leta je v znamení veľkých horúčav. Čo je však ešte zaujímavejšie, počas leta sme v kraji nemali tak veľa komárov ako v minulom roku.

To je pravda, takže župa ušetrila na postrekoch?

No mohla by to byť pravda, avšak niektoré obce nás požiadali o to aby sme proti komárom začali postrekovať . Konkrétne išlo o šesť obcí a tieto postreky nás stáli 100 tisíc eur. Samozrejme ak budú potrebovať postreky aj ďalšie obce v našom kraji peniaze na ne sa budeme snažiť vyčleniť čo najrýchlejšie.

Čo ešte sa počas uplynulého týždňa v kraji udialo?

Treba povedať, že v našej župe sa toho deje naozaj veľa. Aktívny prístup, ktorý stále prízvukujem prináša svoje ovocie. Napríklad teraz nedávno začala druhá fáza rekonštrukcie mosta v Tomášove. Ide o jeden z najvyťaženejších mostov v kraji. V prvej etape sa komplexne opravila mostovka, nová je aj hydroizolácia a odvodňovače. Na moste je nový asfalt a tiež krajnice a obrubníky. Druhá fáza je zameraná na spevnenie a sanáciu svahov pri vodnom toku. Takto opravený most bude slúžiť dlhodobo a bezpečne.

Ja viem že sa nerád chválite a preto sa opýtam, ako hodnotíte vrchol cyklistickej sezóny v župe?

Myslíte Green Bike? Nuž ja som veľmi spokojný. Nielen účasťou, však vyše 800 cyklistov prišlo potrápiť svoje telo i ducha po malebných zákutiach Malých Karpát, ale hlavne perfektne zvládnutou organizáciou. Viete, najkrajšie na týchto akciách je, keď vidíte spokojnosť rodičov a úsmev na tvárach detí, ktoré sa na takejto alebo podobnej akcii zúčastnia. Pevne verím, že štvrtý ročník nebol posledný a budúci rok privítame ešte viac cyklistov.

Čím bol Kellys Green Bike taký zaujímavý?

Tieto preteky mali okrem iného ešte dve pridané hodnoty. Jednak išlo o poslednú zo štyroch akcií Župného pohára – „Na bicykli deťom“, ale hlavne, podarilo sa nám vyzbierať 4000 eur. Táto suma sa použije na rekondično-regeneračný pobyt v Tatrách pre onkologicky choré deti. Takéto akcie majú význam a vždy budem zástancom toho, že ich treba robiť čo najviac.

Veríme aj my, že ich bude ešte viac a s vyššou účasťou. Ďakujem za rozhovor a o dva týždne dovidenia.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch Foto: Archív BSK

So zupanom a zupanovani 3
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM