Alexandra Húsková Kultúra

SND sa teší z diváckej priazne. V minulom roku bolo navštevované viac ako kedykoľvek predtým

V roku 2014 uviedlo Slovenské národné divadlo 18 premiér, z toho šesť pôvodných titulov a štyrmi novými titulmi nezabudlo ani na svojich najmenších divákov.Podľa výročnej správy je mimoriadne potešiteľné, že popularita SND sa v roku 2014 prejavila v jednoznačne zvýšenom záujme.

Ilustračný obrázok k článku SND sa teší z diváckej priazne. V minulom roku bolo navštevované viac ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Dnes24.sk

Umelecké súbory odohrali 746 predstavení, pozrieť si ich prišlo 261.411 divákov a tržby z predstavení dosiahli sumu 2.727.032 eur. Vyplýva to z výročnej správy za rok 2014, ktorú vo forme verejného odpočtu prezentovalo vedenie našej prvej divadelnej scény.

Súbor opery uviedol štyri premiéry, balet tri a činohra 11. V súbore opery to boli Bohéma, La clemenza di Tito, Piková dáma a Salome, v baletnom súbore Sen noci svätojánskej, The Tempest a Angelika, v súbore činohry Ilúzie, Pán Mimo, Jane Eyrová, Láskavé bohyne, Buddenbrookovci, Desatoro, Ako sa Lomidrevo stal kráľom, Polnočná omša, 1914, Bál a Bludičky.

SND získalo nových záujemcov o darčekové poukazy a ponúklo aj širší výber tematických abonentných balíčkov, čo sa odzrkadlilo aj na náraste tržieb.

Dôkazom rastúcej príťažlivosti je nárast mesačnej návštevnosti webovej stránky. V roku 2013 bola návštevnosť webovej stránky SND 1.062.072, v roku 2014 navštívilo stránku 1.201.726 záu­jemcov. Internetový videokanál SND na portáli youtube zaznamenal počas roka nárast priemernej mesačnej sledovanosti na 123.344 pozretí v uplynulom roku.

Stránky na sociálnej sieti Facebook administrované Centrom marketingu SND zaznamenali nárast fanúšikov na 16.387 v decembri 2014. SND skúšobne spustilo on-line kampaň na vybraný produkt, konkrétne baletné predstavenie Sen noci svätojánskej.

Okrem tlačovej propagácie využíva SND aj príťažlivé mediálne kampane a v uplynulom roku osvedčené i nové formy prezentácie Dňa otvorených dverí. V roku 2014 prišlo do novej budovy SND a Umelecko-dekoračných dielní okolo 9000 zvedavých hos­tí.

Noc divadiel mala v novembri netradičnú podobu, rovnako ako nové inšpiratívne formy prezentácií v Modrom salóne či talkšou Trochu inak. K mimoriadnym projektom patril baletný galavečer Umenie pre život či hosťovanie prestížneho súboru Eifman Ballet. Vyvrcholením 94. divadelnej sezóny bol medzinárodný divadelných festival Eurokontext.sk od 5. do 24. júna 2014. SND hostilo 17 súborov z desiatich krajín, popri participujúcich slovenských divadlách prišlo 13 zahraničných súborov. Spolu si na festivale Eurokontext.sk pozrelo 12.405 divákov 37 predstavení.

„Rok 2014 potvrdil správne smerovanie tohto divadla, nadviazal na výsledky predchádzajúcich rokov. Ukazovatele, či už v ekonomických číslach, aj počte divákov, návštevníkov, zaznamenali kvantitatívny nárast. O kvalitách inscenácií jednotlivých súborov svedčí aj návštevnosť, vo veľkej väčšine sú úspešné, máme kvalitné interpretačné zázemie,“ povedal generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM