Správy Samospráva

Smutný prípad zbúraného PKO: Časť poslancov podala podnet na Generálnu prokuratúru

Podľa skupiny poslancov bola porušená ústava aj zákon o majetku obcí. Myslia si, že Bratislavčania by mali rozhodnúť o tom, čo sa namiesto PKO postaví.

Ilustračný obrázok k článku Smutný prípad zbúraného PKO: Časť poslancov podala podnet na Generálnu prokuratúru
14
Galéria
Zdroj: TASR

Podnet na podanie protestu prokurátora proti uzneseniu bratislavského mestského zastupiteľstva o predaji budov Parku kultúry a oddychu z 10. decembra 2015 dnes podala skupina mestských poslancov na Generálnej prokuratúre v Bratislave.

Uznesenie je podľa nich v rozpore so zákonom, preto žiadajú, aby ho prokurátor zrušil a dal o tejto veci opätovne rokovať. Pod podnet sú podpísaní 12 poslanci združení v Bratislavskom klube a poslanci Ján Mrva a Lucia Štasselová.

Smutný koniec PKO

„Chceme, aby keď už primátor pripustil zničenie mestského majetku za jedno euro, aby aspoň mesto nebolo vylúčené z toho, aby občania mohli hovoriť do výstavby nábrežia, ktorá je tu plánovaná,“ povedal poslanec Národnej rady SR a bratislavský mestský poslanec Ján Budaj.

Podľa skupiny poslancov bola porušená ústava, zákon o majetku obcí či zákon o obecnom zriadení. Ako tvrdia, bolo povinnosťou zistiť si úplné a objektívne informácie ohľadom hodnoty budovy PKO i výšky pohľadávok investora Henbury Development uplatňovaných voči hlavnému mestu.

Primátor mesta Ivo Nesrovnal mal podľa poslancov vedieť, že 27. októbra 2015 padlo rozhodnutie na Najvyššom súde a po jeho vynesení mesto nemalo mať žiadny otvorený právny spor, ktorý by prehralo a nemalo žiadny rozsudok, ktorý by ho nútilo vzdávať sa majetku v miliónovej hodnote.

Mesto sa bráni

Bratislavskí poslanci vlani v decembri odsúhlasili predaj budov bratislavského PKO spoločnosti Henbury Development za jedno euro, čím sa podľa mesta urovnali všetky vzájomné nároky, práva a pohľadávky Bratislavy a investora. Henbury medzi vianočnými sviatkami objekty kultúrneho stánku začalo búrať.

Na mieste PKO má teraz vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka spolu s bytmi, administratívnymi priestormi i novou Dunajskou promenádou.

Hlavné mesto uviedlo, že mimosúdna dohoda mala za cieľ zbaviť Bratislavčanov dlhoročnej traumy z chátrajúceho nábrežia a uzavrieť súdne spory predstavujúce likvidačnú hrozbu pre mesto.

Celý postup bol podľa mesta posúdený právnym oddelením magistrátu a aj externou právnickou kanceláriou. V prípade rozhodnutia Najvyššieho súdu uviedlo, že zásielka súdu bola daná na poštovú prepravu koncom decembra, keď už bola Henbury zapísaná v katastri ako vlastník budov PKO.

„Nie je pravda, že by súd dal mestu za pravdu. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nedalo za pravdu mestu, obranou mesta sa ani nezaoberalo a dôvodom na zrušenie predchádzajúceho rozsudku krajského súdu bolo iba nesprávne vymedzenie dovolacej otázky z procesného hľadiska (jej dôvody a spôsob vymedzenia) zo strany krajského súdu,“ skonštatovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Búranie PKO - 15.január
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM