Správy Samospráva

Smutné spomienky. Dnes si pripomíname obete dopravných nehôd

Pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd sa už tradične niekoľko rokov konajú spomienky v katolíckych aj evanjelických kostoloch.

Ilustračný obrázok k článku Smutné spomienky. Dnes si pripomíname obete dopravných nehôd
22
Galéria
Zdroj: Facebook

Svetový deň pamiatky obetí dopravných nehôd si na Slovensku pripomenieme už v nedeľu 20. novembra. Pri tejto príležitosti sa už tradične niekoľko rokov konajú spomienky v katolíckych aj evanjelických kostoloch. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Zdvihnutý prst

Cieľom podujatí je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale aj preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky porušenia zákona na cestnej komunikácii.

„Pre pozostalých je náhla a nečakaná smrť blízkeho človeka emocionálne veľmi náročná a často traumatizujúca. Tragická udalosť sa nedá vrátiť späť a nie je ľahké sa s ňou vyrovnať. Vyhľadať preto pomoc blízkych, priateľov alebo odborníkov nie je známkou slabosti, práve naopak. Na druhej strane by nám to však malo pripomenúť aj našu smrteľnosť a viac si vážiť život, ktorý máme,“ povedala policajná psychologička ministerstva vnútra.

Za desať mesiacov tohto roka zahynulo na cestách 194 osôb. Z tohto počtu bola viac ako polovica vodičov a spolujazdcov, nasledovali chodci, motocyklisti a cyklisti.

Vinníkmi telefóny aj alkohol

„Vodiči najčastejšie porušili svoje povinnosti, okrem iného je to aj obsluha telefónu či nevenovanie sa šoférovaniu a jazdili neprimeranou rýchlosťou. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 914 vodičov, 75 chodcov, 65 cyklistov a 31 motocyklistov. Ak by sme analyzovali nehody podľa druhu vozidla, takmer 6000 nehôd zavinili vodiči osobných vozidiel, nákladných vozidiel 1010, motocyklisti a cyklisti takmer rovnako a autobusári 66 nehôd,“ uviedla Baloghová.

V nedeľu 20. novembra o 18:00 hod. bude v Katedrále sv. Šebastiána na Peknej ceste v Bratislave svätá omša a o 19:00 hod. bude pietna spomienka, počas ktorej sa prihovorí policajný duchovný Miroslav Galis.

Ilustračné foto

Rovinka tragická nehoda
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM