Maros Palesch Rôzne

Služby v DSS nesmú byť likvidačné

BRATISLAVA, 22.07:2011. Klientov domovov sociálnych služieb v správe Bratislavského samosprávneho kraja a ich rodiny najviac trápi financovanie pobytu v takýchto zariadeniach. Uviedol to bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý včera s klientmi aj ich r

Išlo o prvé takéto stretnutie, župan v nich však chce pokračovať. „Ak sa niekto dostáva do fázy, keď je odkázaný na iného, problém sa stáva dlhodobým a vyžaduje aj dlhodobé riešenia. Niektoré rodiny to finančne nezvládajú, čo spôsobuje, že jej členovia nemajú peniaze na štúdium alebo musia meniť zamestnanie,“ povedal predseda kraja. Ako ďalej uviedol, župa chce, aby rodiny takéto služby „vedeli utiahnuť“.** „Toto je to, čo budeme presadzovať,“** zdôraznil Pavol Frešo.

Bratislavský kraj môže podľa Pavla Freša pomôcť pri riešení problémov v sociálnej oblasti tak, že na to v rámci svojho rozpočtu vyčlení financie. Ďalej chce nastaviť mechanizmy tak, aby bol ľuďom k dispozícii kvalifikovaný personál, teda aby sa klienti domovov sociálnych služieb dobre cítili. Ako dodal župan, samospráva by mala mať na sociálnu oblasť vplyv aj pri rozhovoroch s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Bratislavský kraj to však už podľa jeho predsedu robí a vo svojich aktivitách plánuje pokračovať. V sociálnej oblasti aj v oblasti zdravotníctva chce kraj vytvoriť koncepciu, ktorá by pretrvala dlhodobo. Pri riešení problémov v týchto oblastiach chce nastaviť systémové riešenia.

Zúčastnení sa zhodli na tom, že pre klientov v zariadeniach je dôležité rodinné a príjemné prostredie, najlepšie so záhradou alebo ihriskom pre deti. Tiež je podľa nich dôležitý kvalifikovaný personál, ktorý je v kontakte s rodičmi, ale aj stabilné podmienky zariadení.

Zdroj + foto: BSK, Iveta TYŠLEROVÁ

DSS
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM