Kultúra

Slovensko si počas predsedníctva Európa zapamätá aj vďaka bratislavským rožkom či slivovici

Slovensko sa počas predsedníctva v Rade EÚ bude prezentovať tradičnými slovenskými výrobkami ako Bošácka slivovica, Tokajské víno či Žitavská paprika.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko si počas predsedníctva Európa zapamätá aj vďaka bratislavským rožkom či slivovici
Zdroj: TASR

Súčasťou každého predsedníctva v Rade EÚ sú prezentačné predmety určené pre zahraničné delegácie. Okrem pamätnej mince a poštovej známky s vôňou borovice sa Slovensko odprezentuje i prostredníctvom tradičných výrobkov.

Takými sú Bratislavské rožky, Žitavská paprika, Tokajské víno a Bošácka slivovica. Uvádza sa na stránke slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

"Toto sladké pečivo je podľa doložených materiálov vychýrenou bratislavskou špecialitou už od 16. storočia a postupne sa preslávilo aj v okolitých metropolách. Sú typické bohatou orieškovou alebo makovou náplňou a intenzívnou, nezameniteľnou vôňou,“ uvádza sa na stránke s dodatkom, že pravé Bratislavské rožky sa vyrábajú len na Slovensku a sú zapísané ako tradičná špecialita.

Bošácka slivovica

Plody slivky z Bošáckej doliny obyvatelia pália na destilát už stáročia. "Bošácka slivovica sa kvalitou a povestnou intenzívnou chuťou preslávila už v 18. storočí a ako dar očarila Biely dom, Hollywood aj Kremeľ,“ píše sa na stránke predsedníctva.

Neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne je paprika. >

EÚ práve tú Žitavskú registruje v zozname potravín s chránenou značkou pôvodu. "Tradičná Žitavská paprika sa pestuje v úrodných podmienkach Podunajskej nížiny a zachytáva úžasnú, pre Slovensko typickú rozmanitosť. Preslávila ju jej sladká, plná chuť. K výnimočnosti prispieva aj jej výrazná červeno-oranžová farba,“ uvádza sa.

Tokajské víno

Posledným gastronomickým výrobkom, ktorým sa bude Slovensko prezentovať, je Tokajské víno pochádzajúce z malej slovenskej oblasti s rovnomenným názvom Tokaj.

"Je typické zlatistou farbou a znamenitou sladkou chuťou, ktorá na jazyku zanechá medový nádych a ovocnú arómu. Za jeho úspechom stoja tri výnimočné odrody viniča (Furmint, Lipovina a Muškát žltý), ako aj priaznivé klimatické podmienky, kvalita pôdy, na ktorej vinič zreje, a rokmi overené výrobné postupy,“ píše sa na stránke.

Čítajte aj: Čo ponúka Bratislava počas pracovného týždňa? TOP 6 akcií

Ilustračný obrázok

Tradičné slovenské
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM